De EU moet dringend actie ondernemen tegen de giftige kinderproducten

Kinderen in Europa worden dagelijks blootgesteld aan giftige chemicaliën in consumentenproducten, blijkt uit nieuwe onderzoeken van milieu- en kinderrechtenorganisaties. NGO’s dringen er bij de Europese Commissie op aan om het regelgevingskader dringend te verbeteren om de gezondheid van kinderen te beschermen tegen giftige vervuiling.

Ondanks verboden stoffen worden schadelijke chemicaliën nog steeds gevonden in alledaagse artikelen zoals plastic flessen, speelgoed, kleding en vloerbedekking, wat de gezondheid en ontwikkeling van kinderen bedreigt. Een onderzoek door de Tegengif Foundation onthulde bijvoorbeeld dat plastic drinkflessen voor kinderen de verboden stof diisobutylftalaat (DIBP) lekten, een hormoonverstorende chemische stof. Hoewel de gemeten hoeveelheden onder de Europese limieten lagen, is de aanwezigheid van deze stof alarmerend.

Daarnaast blijkt dat PFAS, zogenaamde “forever chemicals”, in meer dan de helft van de geteste kinderjassen aanwezig zijn. Deze stoffen zijn sterk gelinkt aan ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker en hormonale verstoringen. Ondanks de aanwezigheid van deze chemicaliën, zijn er alternatieven op de markt, zoals PFAS-vrije kleding.

NGO’s roepen op tot een snelle herziening van REACH, het huidige chemische controlesysteem in de EU, dat vaak te traag is in het uitfaseren van gevaarlijke stoffen. Experts benadrukken dat kinderen extra kwetsbaar zijn voor deze toxische stoffen, wat dringende actie vereist om hun gezondheid op lange termijn te beschermen.