Ziekenhuisopnames voor hartaanvallen nemen toe na blootstelling aan lagere luchttemperaturen en koude perioden, volgens een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in JACC , het belangrijkste tijdschrift van het American College of Cardiology, en dat werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC) 2024. De bevindingen benadrukken de noodzaak om de fysiologische effecten van de bijdrage van de opwarming van de aarde aan kouder weer in specifieke regio’s en aan kou gerelateerde hartrisico’s beter te begrijpen.
“Uit dit landelijke onderzoek blijkt dat blootstelling op korte termijn aan lagere luchttemperaturen en koude perioden gepaard gaat met een verhoogd risico op ziekenhuisopname vanwege een hartinfarct na twee tot zes dagen. Dit suggereert dat mensen mogelijk extra kwetsbaar zijn voor acute hartproblemen tijdens periodes van koudestress”, aldus Wenli Ni, PhD, hoofdauteur van het onderzoek en postdoctoraal onderzoeker aan de Harvard University.
Volgens Harlan M. Krumholz, hoofdredacteur van JACC , MD, SM, FACC, onthult het onderzoek een cruciaal verband tussen blootstelling aan koud weer en het risico op een hartaanval. Hierbij wordt gewezen op een vertraagd effect dat pas dagen na de koude periode zijn hoogtepunt bereikt.
“Deze bevindingen benadrukken ook de dringende noodzaak van gerichte interventies om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen tijdens en vooral na koude stress”, aldus Krumholz.
Hartaanvallen, of MI, treden op wanneer de bloedstroom naar een deel van het hart geblokkeerd is, meestal door een bloedstolsel. Deze blokkade voorkomt dat zuurstof de hartspier bereikt, wat schade of de dood van dat deel van de spier veroorzaakt.
Eerdere studies hebben aangetoond dat lage temperaturen wereldwijd een grotere cardiovasculaire belasting vormen dan hoge temperaturen. Vanwege een gebrek aan gegevens uit koudere regio’s met extreme weersomstandigheden, hebben onderzoekers deze studie uitgevoerd in Zweden, een regio die bekend staat om zijn koude klimaat waar koude periodes veel voorkomen.
Onderzoekers volgden 120.380 personen uit het SWEDEHEART-register en onderzochten hoe kortdurende blootstelling aan lagere luchttemperaturen en koude perioden het risico op ziekenhuisopnames voor een hartaanval beïnvloedde tijdens het Zweedse koude seizoen (oktober tot en met maart) van 2005 tot en met 2019.
Voor deze studie definieerden onderzoekers koude perioden als een periode van minimaal twee opeenvolgende dagen waarin de gemiddelde dagelijkse temperatuur kouder was dan het 10e percentiel van de temperaturen die tijdens de onderzoeksperiode werden gemeten.
Resultaten lieten zien dat blootstelling aan lagere luchttemperaturen geassocieerd werd met een verhoogd risico op totale MI, NSTEMI en STEMI na twee tot zes dagen. Blootstelling aan koudegolf na twee tot zes dagen werd geassocieerd met dezelfde verhoogde risico’s.
Onderzoekers ontdekten ook dat blootstelling van dag nul tot dag één het risico op ziekenhuisopnames voor een hartaanval verminderde. Ze zeiden dat dit tijdelijke beschermende effect te wijten zou kunnen zijn aan gedragsveranderingen tijdens koud weer, zoals binnen blijven om blootstelling te verminderen of het uitstellen van gezondheidszorg vanwege verstoringen van de dienstverlening; deze gedragingen zijn echter niet duurzaam en zouden de oorzaak kunnen zijn van de vertraging in ziekenhuisopnames tot twee tot zes dagen later.
“Dit temporeel patroon kan duiden op een vertraagde aanvang van koude-gerelateerde effecten op het MI-risico, wat aansluit bij eerder onderzoek dat de vertraagde cardiovasculaire effecten van blootstelling aan kou benadrukt,” aldus Ni. “Inzicht in deze koude tot MI risicovertraging kan belangrijk zijn voor het ontwerpen en implementeren van gerichte preventieve interventies.”
Er werden ook onafhankelijk effecten op eerste en herhaalde MI waargenomen, maar het verschil in deze effecten tussen eerste en herhaalde MI was statistisch niet significant.
In een begeleidend redactioneel commentaar zeiden Kai Chen, PhD, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale School of Public Health en Khurram Nasir, MD, hoogleraar cardiologie aan de Houston Methodist University, dat de bevindingen van het onderzoek aanleiding zijn om opnieuw te evalueren hoe professionals in de gezondheidszorg omgaan met de kruising van omgevingsfactoren en cardiovasculaire gezondheid.
“Onze benaderingen moeten opnieuw worden geëvalueerd in de context van steeds onvoorspelbaardere klimaatpatronen”, aldus Chen en Nasir. “Door beide uiteinden van het temperatuurspectrum aan te pakken, zorgen we ervoor dat onze zorgsystemen goed zijn uitgerust om deze uitdagingen te beheren en te beperken, wat uiteindelijk leidt tot een duurzamere en veerkrachtigere cardiovasculaire toekomst.”
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck