Arteriële verkalking van de borst kan een waarschuwing zijn voor hartaandoeningen

Er zijn nog steeds geen hulpmiddelen voor het beoordelen van het risico op hartziekten die specifiek zijn voor vrouwen, ondanks het feit dat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen zijn. Een nieuw onderzoek suggereert dat mammogrammen een belangrijke risicofactor kunnen aanwijzen, wat een verband aantoont tussen verkalkte borstslagaders en hart- en vaatziekten. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van The Menopause Society in 2024 in Chicago van 10 tot en met 14 september.

Naar schatting is hartziekte verantwoordelijk voor één op de drie sterfgevallen onder vrouwen per jaar in de VS. Toch is informatie over hoe waarschuwingssignalen bij vrouwen te herkennen nog steeds onbetrouwbaar. Wat echter is gesuggereerd, is dat hartziekte zich niet alleen anders manifesteert bij vrouwen dan bij mannen, maar dat het ook kan verschillen van vrouw tot vrouw, afhankelijk van hun achtergrond.

De resultaten van een nieuw onderzoek suggereren echter dat er een gemeenschappelijke risicofactor kan worden gevonden via een zeer routinematig medisch hulpmiddel: een mammogram. De studie, die bijna 400 vrouwen 18 jaar lang volgde, toont een mogelijke associatie aan tussen borstarteriële verkalkingen (die op een mammogram verschijnen als witte parallelle lijnen en doorgaans goedaardig zijn) die op mammografie worden waargenomen en hart- en vaatziekten. Meer specifiek, vrouwen met borstarteriële verkalkingen hadden meer kans op atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen (een type hartaandoening dat optreedt wanneer plaque zich ophoopt in de wanden van de slagaders om de bloedstroom naar de organen te beperken) – 23% bij degenen met borstarteriële verkalkingen vergeleken met 13,9% bij degenen zonder.

“Eerder onderzoek heeft dit type associatie al gesuggereerd”, zegt Hannah Daley, hoofdauteur van Drexel University College of Medicine in West Reading, Pennsylvania. “Maar deze studie had als doel de longitudinale associatie tussen borstarteriële verkalkingen en atherosclerotische hartziekten te beoordelen. Op basis van wat we hebben gevonden, geloven we dat de aanwezigheid van borstarteriële verkalkingen op een mammogram routinematig moet worden gemeld.”

Meer gedetailleerde resultaten worden besproken op de jaarlijkse bijeenkomst van The Menopause Society in 2024 als onderdeel van de presentatie getiteld “The association between breast arterial calcifications perceived on mammography and cardiac disease: preliminary results from an 18-year prospective study.”

“Studies als deze zijn bemoedigend omdat ze informatie bieden over een hulpmiddel dat zorgprofessionals kunnen gebruiken om het risico op hartziekten bij vrouwen te bepalen,” zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van The Menopause Society. “Bovendien bevestigt het dat de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen anders zijn dan bij mannen.”