Een kleine haalbaarheidsstudie, gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH), toont aan dat een geïmplanteerd apparaat dat reageert op hersenactiviteit, kan zorgen voor voortdurende en verbeterde behandeling van de symptomen van de ziekte van Parkinson (PD) bij bepaalde patiënten. Dit type behandeling, genaamd adaptieve diepe hersenstimulatie (aDBS), is een verbetering ten opzichte van de traditionele DBS-techniek. De studie vond dat aDBS aanzienlijk effectiever was in het beheersen van PD-symptomen vergeleken met conventionele DBS-behandelingen.
DBS werkt door dunne draden, elektroden genoemd, in specifieke delen van de hersenen te implanteren, die elektrische signalen afgeven om symptomen van hersenaandoeningen zoals PD te verlichten. Conventionele DBS biedt een constante stimulatie, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. aDBS daarentegen past het niveau van stimulatie in real-time aan op basis van hersenactiviteit.
In het onderzoek werden vier deelnemers, die al conventionele DBS ontvingen, behandeld met aDBS. aDBS verbeterde de meest hinderlijke symptomen van elke deelnemer met ongeveer 50% vergeleken met conventionele DBS. Dit werd bereikt door gebruik te maken van machine learning om de stimulatie aan te passen op basis van de veranderende behoeften van de patiënt gedurende de dag.
Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, zijn er nog uitdagingen te overwinnen voordat deze therapie breder beschikbaar kan worden. Het opzetten van het aDBS-apparaat vereist momenteel veel input van hoogopgeleide clinici. In de toekomst wordt verwacht dat het apparaat grotendeels autonoom zal werken, wat de toegankelijkheid van deze behandeling zou vergroten.
Bron: National Institute of Neurological Disorders and Stroke