Weten dat je een hersenaneurysma hebt, kan de angst vergroten

Uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Stroke, blijkt dat mensen met aneurysma’s (verzwakte gebieden in bloedvaten in de hersenen) een hoger risico hebben op het ontwikkelen van een psychische aandoening vergeleken met leeftijdsgenoten zonder aneurysma. Dit risico is het hoogst bij patiënten jonger dan 40 jaar.

Een niet-gescheurd intracranieel aneurysma ontstaat wanneer de wand van een bloedvat in de hersenen verzwakt en uitpuilt, wat een risico op een toekomstige scheur en levensbedreigende bloedingen in de hersenen met zich meebrengt.

Het onderzoek, dat gegevens van meer dan 85.000 mensen uit de Zuid-Koreaanse Nationale Gezondheidsinformatiedatabase analyseerde, toonde aan dat mensen met een aneurysma 10% meer kans hadden op de diagnose van een psychische aandoening. Bij mensen jonger dan 40 jaar was dit risico nog hoger, en bij diagnoses gesteld door een psychiater was er zelfs een drievoudig verhoogd risico.

De studie onderstreept de noodzaak van gerichte psychische ondersteuning voor jongere patiënten met een aneurysma. Beperkingen van het onderzoek zijn onder meer de afhankelijkheid van diagnose- en medicatiecodes in de nationale database, wat mogelijk niet de nuances van individuele zorg weerspiegelt. De bevindingen zijn gebaseerd op een Zuid-Koreaanse populatie en zijn mogelijk niet generaliseerbaar naar andere landen.

Bron: American Heart Association