Wat hebben honingbijen aan biologische landbouw?

Een nieuwe studie van de Martin Luther Universiteit Halle-Wittenberg (MLU) en de Universiteit van Göttingen toont aan dat biologische landbouw en bloemenstroken de gezondheid van honingbijen bevorderen. In de nabijheid van deze gebieden groeien bijenkolonies sterker en zijn ze over het algemeen gezonder. Dit komt waarschijnlijk doordat de bijen daar een divers en continu voedselaanbod hebben en minder worden blootgesteld aan pesticiden. De onderzoekers analyseerden gegevens van 32 bijenkolonies op 16 locaties in Duitsland met verschillende verhoudingen aan biologische velden, bloemenstroken en semi-natuurlijke habitats.

Biologische landbouw bleek de grootste positieve impact te hebben; hoe groter het aandeel biologische landbouw, hoe lager de parasietenbesmetting in een kolonie, wat resulteerde in betere groei. Bloemenstroken hadden ook voordelen: in gebieden met veel bloemenstroken was het aantal varroamijten, een gevaarlijke parasiet voor honingbijen, lager. Dit kan komen doordat een divers voedselaanbod het immuunsysteem van bijen versterkt.

Semi-natuurlijke habitats bleken echter nadelig voor honingbijen, aangezien grotere gebieden vaak gepaard gingen met een hogere varroabesmetting. In tegenstelling tot bloemenstroken zijn deze gebieden niet specifiek ontworpen om een overvloedige voedselbron voor honingbijen te bieden.

Deze bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van het beheer van landbouwlandschappen ten gunste van bijen en andere bestuivers. De studie werd gefinancierd door het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw en de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).

Bron: Martin Luther University Halle-Wittenberg