Voedsel op basis van insecten kan allergieën veroorzaken

Onderzoekers van de James Cook University zeggen dat voedsel afkomstig van krekels en vliegen allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met een bestaande allergie voor schaaldieren – en dit wordt niet consequent opgepikt door de momenteel beschikbare testmethoden.

Professor Andreas Lopata en Dr. Shay Karnaneedi van het Australian Institute of Tropical Health and Medicine van JCU zeiden dat eetbare insectenproteïnen steeds vaker worden geproduceerd voor consumptie door mensen en huisdieren als een duurzame manier om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Professor Lopata, teamleider en hoofd van het Molecular Allergy Research Laboratory, zei dat insecten zeer voedzaam zijn vanwege hun hoge eiwitgehalte en dat het eten ervan ook goed is voor de planeet, en de circulaire economie en decarbonisatiebenaderingen van Australië ondersteunt.

“Het probleem is dat insecten nauw verwant zijn aan schaaldieren zoals garnalen, krabben en kreeften. Schaaldierenallergie treft tot 4% van de bevolking, waarbij die mensen een aanzienlijk risico lopen op een allergische reactie na het eten van voedsel op basis van insectenproteïnen”, aldus professor Lopata.

Het team bestudeerde zeven op krekels en twee op zwarte soldatenvliegen gebaseerde voedselproducten op hun eiwitgehalte en potentieel om allergische reacties te veroorzaken. Twee commerciële voedselallergeentestkits werden geanalyseerd op hun vermogen om consumenten te beschermen.

Bron: Australian Institute of Tropical Health and Medicine

Links

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202300811