Verminderde zwaveluitstoot door de scheepvaart zorgt voor stijging temperaturen

Vorig jaar was het warmste jaar ooit geregistreerd op aarde. Een nieuwe studie wijst uit dat ongeveer 20 procent van deze opwarming in 2023 waarschijnlijk werd veroorzaakt door verminderde zwavelemissies uit de scheepvaart. Sinds 2020 zijn de zwavelgehaltes in scheepsbrandstof wereldwijd met 80 procent verlaagd, wat leidde tot minder zwavelhoudende aerosolen in de atmosfeer. Deze aerosolen, die normaal gesproken bijdragen aan de vorming van wolken die het aardoppervlak koelen, zijn nu verminderd, wat bijdraagt aan de opwarming.

De studie ontdekte een afname van 25 tot 50 procent in zichtbare scheepswolksporen, met een overeenkomstige toename van de temperatuur. Hoewel zwavelemissies niet de enige oorzaak zijn van de recordhitte in 2023, benadrukken de onderzoekers dat het verminderen van aerosolen snel kan leiden tot extra opwarming.

Het werk illustreert ook dat temperatuurveranderingen in de echte wereld het gevolg kunnen zijn van veranderende oceaanwolken, hetzij incidenteel door zwavel in de uitlaatgassen van schepen, hetzij door een opzettelijke klimaatinterventie door het toevoegen van aërosolen boven de oceaan. Maar er zijn nog veel onzekerheden. Betere toegang tot de positie van schepen en gedetailleerde emissiegegevens, samen met modellering die de potentiële terugkoppeling vanuit de oceaan beter vastlegt, zou ons kunnen helpen om meer inzicht te krijgen.

Bron: Pacific Northwest National Laboratory