Vasten heeft voor- en nadelen voor de darmen

Dit artikel bespreekt een studie uitgevoerd door MIT-onderzoekers over de effecten van vasten en her-voeding op de regeneratie van darmstamcellen bij muizen. Vasten bleek eerder de regeneratieve capaciteiten van deze stamcellen te versterken, wat helpt bij het herstel van verwondingen of ontstekingen in de darmen. De nieuwe studie identificeerde een specifiek pad dat deze verbeterde regeneratie aanstuurt, wat geactiveerd wordt tijdens de her-voedingsperiode na het vasten.

Echter, de studie vond ook een keerzijde: wanneer kankergerelateerde mutaties optreden tijdens deze regeneratieve periode, neemt de kans op het ontwikkelen van vroege darmtumoren toe. Dit suggereert dat hoewel verhoogde stamcelactiviteit gunstig is voor herstel, het ook de kans op kanker kan vergroten als er mutaties plaatsvinden.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn voor toepassingen zoals herstel na bestralingstherapie, is verdere studie nodig om te bepalen of deze effecten ook bij mensen optreden en om dieetstrategieën veilig toe te passen zonder het risico op kanker te verhogen.

https://news.mit.edu/2024/study-reveals-fasting-benefits-and-downside-0821

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07840-z