Succes van thuiswerken kan afhangen van de inrichting van het thuiskantoor

In een nieuwe enquête melden Nederlandse werknemers die thuis werkten doorgaans hogere niveaus van productiviteit en minder burn-out als ze meer tevreden waren met hun thuiskantoorinrichting. De studie koppelde ook meer luchtventilatie in het thuiskantoor aan een hogere zelf-gerapporteerde productiviteit. Martijn Stroom en collega’s van de Universiteit van Maastricht in Nederland rapporteren deze bevindingen in het open-access tijdschrift PLOS ONE op 7 augustus 2024.

In de afgelopen jaren is werken vanuit huis dankzij de COVID-19-pandemie en technologische vooruitgang de “nieuwe norm” geworden voor veel werknemers die anders op kantoor zouden werken. Onderzoekers onderzoeken steeds meer factoren die de werktevredenheid en productiviteit onder thuiswerkende werknemers kunnen beïnvloeden, zoals of een bepaalde baan goed geschikt is voor werken op afstand.

Er zijn echter maar weinig studies die mogelijke verbanden hebben onderzocht tussen productiviteit, werktevredenheid en de fysieke omgeving van het thuiskantoor. Om deze kenniskloof aan te pakken, hebben Stroom en collega’s 1.002 Nederlandse thuiswerkers ondervraagd over verschillende kenmerken van hun thuiskantoren, evenals over hun productiviteit, werktevredenheid en gerelateerde maatregelen. Ze gebruikten statistische tools zoals logistische regressies en structurele vergelijkingsmodellen om verbanden tussen de verschillende factoren te identificeren.

De analyse toonde aan dat werknemers die een hogere tevredenheid met hun thuiskantoor hadden—waarbij zowel omgevingsfactoren zoals temperatuur en geluid als hardware-items zoals bureaustoelen en schermen werden meegenomen—over het algemeen een hogere zelf-gerapporteerde productiviteit en een lagere neiging tot professionele burn-out hadden.

De onderzoekers ontdekten ook dat een hoger niveau van luchtventilatie in het thuiskantoor tijdens de werkdag statistisch gekoppeld was aan een hogere productiviteit, een grotere bereidheid om in de toekomst vanuit huis te blijven werken en een lagere neiging tot burn-out. Deze bevinding is in lijn met eerder onderzoek dat de luchtkwaliteit koppelt aan productiviteit op de werkplek. Bovendien vonden ze een duidelijke discrepantie tussen de hoeveelheid ventilatie en de meest gerelateerde zelf-gerapporteerde tevredenheidsscores van de binnenlucht, wat de tekortkomingen aan het licht bracht van het sterk vertrouwen op deze zelf-gerapporteerde scores die de basis zijn geweest voor de meeste literatuur en beleid.

Op basis van hun bevindingen suggereren de onderzoekers dat investeringen in hardware van het thuiskantoor en omgevingsfactoren—ondersteund door objectieve metingen van het binnenklimaat—zouden kunnen helpen om het toekomstige succes van werk-vanuit-huisbeleid te waarborgen. Ondertussen zou aanvullend onderzoek kunnen helpen om eventuele causale relaties tussen de factoren die in deze studie worden onderzocht, te verduidelijken.

De auteurs voegen toe: “Het fysieke klimaat van het thuiskantoor speelt een sleutelrol in de productiviteit van thuiswerken. Verschillende thuiskantoren zullen waarschijnlijk leiden tot een verschillende bereidheid om thuis te werken en tot verschillend succes van thuiswerken!”

Links

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0306475