Stoppen met roken halveert risico op hartaanval bijna, verminderen doet weinig

Volgens onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd op het ESC Congres 2024 (1) verminderden patiënten met stabiele coronaire hartziekte die stopten met roken op enig moment na hun diagnose hun risico op een ernstige gebeurtenis met bijna 50%. Daarentegen was er minimale impact op het cardiovasculaire risico bij patiënten die hun rookgewoonten verminderden.

Het internationale CLARIFY-register (prospECtive observational LongitudinAl Registry oF patients with stable coronary arterY disease) beoordeelde de impact van de rookstatus op cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met coronaire hartziekte. Het register omvatte 32.378 patiënten met de aandoening. Het optreden van een ernstige nadelige cardiovasculaire gebeurtenis (MACE), gedefinieerd als cardiovasculaire dood of myocardinfarct tijdens de follow-upperiode van 5 jaar, werd geanalyseerd.

Patiënten werden gemiddeld 6,5 jaar na hun diagnose van coronaire hartziekte in het onderzoek opgenomen: bij inclusie hadden 13.366 patiënten (41,3%) nooit gerookt, 14.973 (46,2%) waren voormalige rokers en 4.039 (12,5%) waren huidige rokers. Van de voormalige rokers die rookten op het moment van de diagnose van coronaire hartziekte, stopte 72,8% binnen het volgende jaar met roken, terwijl slechts 27,2% in de daaropvolgende jaren stopte. “Interessant genoeg was het eerste jaar na de diagnose het cruciale venster om te stoppen. Op het moment van de diagnose moeten we het belang van stoppen benadrukken en patiënten ondersteunen bij deze uitdaging”, aldus de auteur van het onderzoek, Dr. Jules Mesnier van Hospital Bichat-Claude Bernard, Parijs, Frankrijk.

Patiënten die stopten met roken na de diagnose coronaire hartziekte verbeterden hun cardiovasculaire uitkomsten aanzienlijk, ongeacht wanneer ze stopten, met een reductie van 44% in het risico op MACE (aangepaste hazard ratio [HR] 0,56; 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] 0,42–0,76; p<0,001). Onder rokers die de hoeveelheid rookten verminderden, was het risico op MACE niet significant veranderd vergeleken met rokers die hun rookgewoonten niet veranderden (aangepaste HR 0,96; 95% BI 0,74–1,26; p=0,78). Het risico op MACE na een diagnose coronaire hartziekte nam met 8% toe voor elk extra jaar van actief roken (aangepaste HR 1,08; 95% BI 1,04–1,12 per jaar). Hoewel rokers die stopten met roken een snelle significante reductie in het risico op MACE bereikten vergeleken met rokers, bereikten ze nooit het cardiovasculaire risiconiveau van patiënten die nooit rookten, zelfs niet na jaren van stoppen met roken.

Dr. Mesnier concludeerde: “Ik vertel mijn patiënten graag dat het nooit te vroeg of te laat is om te stoppen met roken, hoewel hoe eerder een patiënt stopt, hoe beter het cardiovasculaire risico. En het is niet genoeg om te stoppen met roken. Korte, duidelijke boodschappen zijn nodig voor rokers bij elke medische interventie die de noodzaak om te stoppen benadrukt. Patiënten vertellen dat ze hun risico op een volgende grote gebeurtenis of overlijden kunnen halveren – zoals we hier hebben laten zien – is een krachtige boodschap.” Maatregelen om stoppen met roken te bevorderen omvatten kort advies, counseling en gedragsinterventies, evenals farmacologische therapie. (2)

1 The abstract “Trajectories in smoking habits and outcomes in patients with stable coronary artery disease” will be presented at the session ‘Epidemiology and risk factors in cardiovascular disease’, which takes place on Friday 30 August 2024 at 11:35 BST at Station 3.

2 Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM, et al. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J. 2021;42:3227–3337.