Onderzoek uit twee studies in verschillende Europese steden toont aan dat stedelijke geluidsoverlast een significant negatief effect heeft op de hartgezondheid, volgens gegevens die zijn gepresenteerd op het ESC Congress 2024.
“De DECIBEL-MI-studie toont aan dat jonge patiënten van 50 jaar of jonger die een myocardinfarct (MI) hadden, werden blootgesteld aan hogere niveaus van geluid dan de algemene bevolking. De studie toont aan dat stedelijk lawaai het risico op een vroege MI bij jonge mensen met lage traditionele risicofactoren aanzienlijk kan verhogen. Door blootstelling aan lawaai op te nemen in risicovoorspellingsmodellen kunnen personen met risico nauwkeuriger worden geïdentificeerd, wat leidt tot beter gerichte preventie. Het erkennen van lawaai als een risicofactor vult een cruciale lacune en onderstreept de noodzaak van volksgezondheidsstrategieën om geluidsoverlast te verminderen, en daarmee de cardiovasculaire gezondheid bij jonge populaties te verbeteren,” aldus onderzoeksleider Dr. Hatim Kerniss van de Gesundheit Nord Clinic Group, Bremen, Duitsland.
De DECIBEL-MI-studie omvatte 430 opeenvolgende patiënten uit Bremen, Duitsland, van 50 jaar of jonger met een acuut MI die waren opgenomen in een lokaal hartcentrum. Toen de niveaus van de blootstelling aan geluid in de woonomgeving werden berekend, observeerden de onderzoekers een hogere incidentie van geluidsoverlast vergeleken met de algemene bevolking in dezelfde regio. Patiënten met MI en een lage LIFE-CVD-score (≤2,5%), wat wijst op een laag niveau van traditionele risicofactoren, zoals roken of diabetes, vertoonden significant hogere blootstelling aan geluid in vergelijking met diegenen met een hoge LIFE-CVD-score. Dit is cruciaal omdat traditionele risicobeoordelingsmodellen het cardiovasculaire risico bij jonge individuen die anders als laag risico worden beschouwd, kunnen onderschatten. Door geluidsoverlast in deze modellen op te nemen, is het mogelijk om diegenen met een verhoogd risico op MI nauwkeuriger te identificeren, wat betere gerichte preventieve maatregelen en interventies mogelijk maakt.
Een afzonderlijke studie in Frankrijk beoordeelde de impact van blootstelling aan omgevingsgeluid op de prognose na een eerste MI. “In de ENVI-MI-studie vonden we een sterke associatie tussen blootstelling aan stedelijk lawaai, vooral ‘s nachts, en een slechtere prognose 1 jaar na een eerste MI,” aldus onderzoeksleider, Professor Marianne Zeller van de Universiteit van Bourgondië en het ziekenhuis van Dijon, Frankrijk.
Gegevens uit de Franse observatiedatabase (RICO) werden verzameld voor 864 patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen voor een acuut MI en ten minste 28 dagen na het MI overleefden. Bij de follow-up na 1 jaar vertoonde 19% een groot ongunstig cardiovasculair voorval (MACE; hartdood, heropname voor hartfalen, terugkerend MI, spoed-revascularisatie, beroerte, angina en/of instabiele angina). De dagelijkse geluidsniveaus gemeten op het huisadres van elke patiënt (gemiddeld geluidsniveau in A-gewogen decibels [dB(A)]: 56,0 over 24 uur en 49,0 ‘s nachts) werden als matig beschouwd en representatief voor een groot deel van de Europese bevolking. Opmerkelijk is dat er een 25% verhoogd risico op MACE was voor elke 10 dB(A) toename van het lawaai gedurende de nacht (hazard ratio 1,25; 95% betrouwbaarheidsinterval 1,09–1,43), onafhankelijk van luchtvervuiling, sociaaleconomische niveaus en andere verstorende factoren.
“Deze gegevens bieden een van de eerste inzichten dat blootstelling aan lawaai de prognose kan beïnvloeden. Als dit wordt bevestigd door grotere prospectieve studies, kan onze analyse helpen nieuwe kansen te identificeren voor omgevingsgebaseerde secundaire preventiestrategieën, inclusief geluidsbarrières voor MI-patiënten met hoog risico,” voegde Professor Zeller eraan toe.
Bron: European Society of Cardiology
Influence of urban noise exposure on early-onset myocardial infarction risk prediction’ will be presented at the session ‘Cardiovascular risk factors and risk prediction’ on Friday 30 August 2024 at 13.00 to 13.50 BST at Station 4.
Environmental noise exposure is associated with one-year survival after a first myocardial infarction’ will be presented at the session ‘Assessment of residual risk in cardiovascular conditions’ on Friday 30 August 2024 at 17.00 to 17.50 BST at Station 4.