Prenataal roken heeft gevolgen voor academische prestaties van ongeboren baby’s

Roken schaadt bijna elk deel van je lichaam. Maar als je rookt tijdens de zwangerschap, zullen de giftige chemicaliën in tabak ook schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Nieuw onderzoek toont aan dat het kan leiden tot verminderde academische resultaten op school.

In een systematische review van 19 onderzoeken en 1,25 miljoen deelnemers ontdekten onderzoekers van de University of South Australia samen met een team van Curtin University, SAHMRI, Harvard University en anderen* dat 79% van de onderzoeken verminderde academische prestaties rapporteerde bij kinderen die waren blootgesteld aan roken door de moeder tijdens de zwangerschap.

Een aanvullende meta-analyse van acht primaire onderzoeken met 723.877 deelnemers toonde aan dat kinderen die waren blootgesteld aan roken door de moeder tijdens de zwangerschap 49% meer kans hadden om te worstelen met slechte academische prestaties in vergelijking met degenen die niet waren blootgesteld aan roken in de baarmoeder.

In Australië rookte 8,7% (of 26.433) van alle moeders die in 2021 bevielen op enig moment tijdens hun zwangerschap.

Hoofdonderzoeker, Dr. Bereket Duko van UniSA, zegt dat ondanks wat er al bekend is over roken, onderzoek nog steeds extra negatieve effecten aan het licht brengt.

“Al tientallen jaren promoten instanties over de hele wereld antirookcampagnes over de gevaren van roken. Maar ondanks deze inspanningen blijft roken een wijdverbreid wereldwijd probleem voor de volksgezondheid”, zegt Dr. Bereket.

“Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap meerdere zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, waaronder een hoger risico op een miskraam, doodgeboorte, beperkte groei en ontwikkeling en ernstige geboorteafwijkingen. Het wordt ook in verband gebracht met negatieve mentale gezondheidsresultaten en gedragsproblemen.

“Ons nieuwe onderzoek draagt ​​hieraan bij door aan te tonen dat roken tijdens de zwangerschap door de moeder een aanzienlijk risico met zich meebrengt om de academische prestaties van een kind te beperken, waardoor ze ver achterlopen op hun leeftijdsgenoten op school.

“We willen allemaal dat kinderen de beste start in het leven hebben. Maar het is duidelijk dat we moeders en gezinnen beter moeten voorlichten over de schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap op moeder en baby.

“Onthoud dat we de strijd tegen roken nog niet hebben gewonnen. Ja, we hebben grote stappen gezet om het aantal rokers te verminderen en we hebben velen bewust gemaakt van de gezondheidsrisico’s. Maar dit is een voortdurende strijd en we moeten mensen blijven voorlichten over de gevaren van tabak, zodat de volgende generaties niet onnodig lijden.”

Bron: University of South Australia