Overheid, voeg de daad bij het woord om gezondere voedselsystemen te creëren

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey benadrukken de belangrijke rol die overheidsinstanties spelen bij het vormgeven van lokale voedselinitiatieven, zoals buurttuinen, voedselbanken en partnerschappen. Ze stellen dat deze instanties hun invloed en budgetten moeten gebruiken om duurzame voedselsystemen te ondersteunen.

Een studie van 34 voedselinitiatieven in Oost-Londen belicht de invloed van interacties tussen deze projecten en entiteiten zoals gemeenteraden, financiers en woningcorporaties. Overheidsinstanties kunnen, met hun controle over aanzienlijke budgetten, deze initiatieven faciliteren of belemmeren.

Een voorbeeld is de belofte van de burgemeester van Londen om £140 miljoen beschikbaar te stellen voor gratis schoollunches in de lagere scholen, wat een aanzienlijke impact kan hebben op lokale voedselsystemen door gezond, lokaal geproduceerd voedsel te promoten. Overheidsinstanties beheersen niet alleen de financiering voor school- en ziekenhuismenu’s, maar ook subsidie- en vergunningsprocessen die cruciaal zijn voor kleinere projecten.

Buurtcafés en voedselbanken geven vrijwilligers de mogelijkheid om de lokale detailhandel en horeca in eigen hand te nemen, waardoor gemeenschapscohesie en gedeelde voedselkennis worden bevorderd. De studie onderstreept de rol van deze projecten in het verbeteren van het welzijn van de gemeenschap.

De oprichting van een buurttuin werd mogelijk gemaakt door subsidie en steun van de gemeente, wat het potentieel van betrokkenheid van overheidsinstanties illustreert. Een deelnemer merkte op dat de beschikbare financiering uit een overheidsregeling hun tuinproject mogelijk maakte.

Surrey-onderzoekers dringen er bij lokale en nationale leiders op aan om actief gemeenschappen te ondersteunen bij het beheren van hun voedselsystemen. Dr. Marta Lopez Cifuentes suggereert dat het verstrekken van middelen zoals grond en financiering voor gemeenschapsprojecten initiatieven kan helpen gedijen, in plaats van vrijwilligers aan hun lot over te laten.

Bron: University of Surrey

Links

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S026427512400533X