Ongezonde producten spelen grote rol bij een slechte geestelijke gezondheid

Ongezonde producten zoals tabak, alcohol, ultrabewerkte voedingsmiddelen, sociale media, en fossiele brandstoffen, evenals de gevolgen van fossiele brandstofconsumptie zoals klimaatverandering en luchtvervuiling, worden in verband gebracht met depressie, zelfmoord en zelfbeschadiging, volgens een studie die op 28 augustus is gepubliceerd door Kate Dun-Campbell van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en collega’s.

Wereldwijd leeft momenteel ongeveer één op de acht mensen met een psychische aandoening. Deze aandoeningen, waaronder depressie, zelfmoord, angst en andere ziekten en stoornissen, kunnen veel onderliggende oorzaken hebben. Sommige van die oorzaken kunnen gerelateerd zijn aan commerciële determinanten van gezondheid—de manieren waarop commerciële activiteiten en producten de gezondheid en gelijkheid beïnvloeden. Commerciële determinanten van gezondheid kunnen specifiek ongezond zijn, zoals alcohol- of tabaksgebruik, ongezonde voeding en het gebruik van fossiele brandstoffen. Om beter te begrijpen hoe deze ongezonde producten mogelijk de geestelijke gezondheid beïnvloeden, voerden de auteurs van deze studie een paraplu-synthese uit van 65 overzichtsstudies die de verbanden onderzochten tussen zes specifieke producten—tabak, alcohol, ultrabewerkte voedingsmiddelen, gokken, sociale media en fossiele brandstoffen. De auteurs namen ook studies op die keken naar de geestelijke gezondheidsimpact van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals klimaatverandering en luchtvervuiling.

De paraplu-review vond bewijs voor verbanden tussen depressie en alcohol, tabak, gokken, sociale media, ultrabewerkte voedingsmiddelen en luchtvervuiling. Alcohol, tabak, gokken, sociale media, klimaatverandering en luchtvervuiling werden in verband gebracht met zelfmoord, en sociale media werden ook in verband gebracht met zelfbeschadiging. Klimaatverandering en luchtvervuiling werden ook gekoppeld aan angst. De review bracht veel verschillende methodologieën en metingen samen, en kon de onderliggende oorzaak van de negatieve geestelijke gezondheidsuitkomsten niet vaststellen. Maar de resultaten geven aan dat ongezonde producten in overweging moeten worden genomen wanneer onderzoekers proberen de geestelijke gezondheid te begrijpen en te verbeteren.

De auteurs voegen daaraan toe: “Onze review benadrukt dat er al overtuigend bewijs is van de negatieve impact van ongezonde producten op de geestelijke gezondheid, ondanks belangrijke lacunes in het begrip van de impact van bredere commerciële praktijken.”

Bron:  PLOS Global Public Health

Link : https://journals.plos.org/globalpublichealth/article?id=10.1371/journal.pgph.0003605