Nieuwe methode kan radiotherapiedoses verlagen voor sommige kankerpatiënten

Een speciaal type MRI-scan waarbij patiënten 100% zuurstof inademen, kan resulteren in lagere radiotherapiedoses voor sommige kankerpatiënten.

Het onderzoek onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Manchester en het Institute of Cancer Research in Londen, zou patiënten mogelijk kunnen helpen door gebruik te maken van een techniek genaamd Oxygen-enhanced magnetic resonance imaging (OE-MRI).

Met behulp van de niet-invasieve techniek konden de wetenschappers delen van tumoren in kaart brengen die zuurstoftekort hadden – bekend als hypoxie – bij patiënten met hoofd-halskanker. Patiënten met hypoxie in hun tumoren reageren minder goed op de behandeling.

Dit zal toekomstig werk mogelijk maken om de MRI-techniek te gebruiken om de behandeling nauwkeuriger te richten en af ​​te stemmen, waardoor schade aan gezond weefsel bij sommige patiënten wordt verminderd.

De studie, gefinancierd door de Medical Research Council, Cancer Research UK, The National Institute for Health and Care Research, is vandaag (15/08/24) gepubliceerd in Clinical Cancer Research, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research.

De studie werd ondersteund door het NIHR Manchester Biomedical Research Centre (BRC) en het NIHR BRC bij The Royal Marsden en The Institute of Cancer Research.

Hoewel de studie werd uitgevoerd bij patiënten met hoofd- en halskanker, roept het de mogelijkheid op dat OE-MRI nuttig zou kunnen zijn bij patiënten met andere vormen van kanker.

De zuurstofversterkte beeldvorming biedt details die vergelijkbaar zijn met een dure PET-scan, maar kan worden uitgevoerd op standaard – en veel goedkopere – MRI-systemen.

De onderzoekers namen 27 patiënten op die OE-MRI-scans van hun primaire en nodale tumoren kregen voordat ze begonnen met hun standaard chemotherapie of radiotherapiebehandelingen.

Tijdens hun behandeling werden er aanvullende scans uitgevoerd.

Met behulp van geavanceerde wiskundige modellen bleek de methode het potentieel te hebben om patiënten te helpen waarvan de tumoren in de tweede week een verlaagd niveau van hypoxie hadden.

Michael Dubec, hoofd klinische wetenschapper aan de Universiteit van Manchester en The Christie NHS Foundation Trust zei: “Kankers kunnen worden vernietigd door bestraling en chemotherapie, maar het probleem is dat gezonde weefsels en organen ook kunnen worden vernietigd.

“Dus ons doel is om de tumor te vernietigen terwijl gezond weefsel wordt behouden en zo de toxiciteit wordt verminderd.

“Het gebruik van zuurstofversterkte magnetische resonantiebeeldvorming om hypoxie in tumoren van patiënten in kaart te brengen, kan de nauwkeurigheid van hun behandeling verbeteren.

“Nu we het principe hebben bewezen, hopen we door te gaan naar klinische proeven, zodat het kan worden gevalideerd bij een groter aantal patiënten.”

Professor James O’Connor van het Institute of Cancer Research in Londen en de Universiteit van Manchester leidden de studie. Hij voegde toe: “Weinig studies hebben de hypoxiemodificatie vergeleken die werd waargenomen in zowel primaire tumor- als nodale metastasen na behandeling, of de timing van deze veranderingen.

“Dus onze bevindingen vormen een potentieel belangrijke manier om de optimale radiotherapieplanning te bepalen voor patiënten met lokaal gevorderde ziekte.”

Bron: Universiteit van Manchester