Moordcijfers zijn een belangrijke factor in de kloof tussen de levensverwachting van zwart en blank

Moord is een belangrijke reden voor de lagere en meer variabele afname in levensverwachting voor zwarte mannen in vergelijking met witte mannen in de afgelopen jaren, volgens een nieuwe studie gepubliceerd op 21 augustus 2024 in het open-access tijdschrift PLOS ONE door Michael Light en Karl Vachuska van de Universiteit van Wisconsin-Madison, VS.

De COVID-19-pandemie veroorzaakte een dramatische daling van de levensverwachting in de VS en vergrootte de verschillen in levensverwachting tussen zwarte en witte mensen aanzienlijk. Het viel ook samen met de grootste stijging van het moordcijfer in de VS in meer dan een eeuw, waarbij zwarte mannen het zwaarst werden getroffen. Ondanks deze trends is er weinig onderzoek gedaan naar de bijdrage van moord aan de verschillen in levensverwachting tussen zwart en wit tijdens de pandemie.

In de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers sterftecijfers en gegevens over doodsoorzaken van de National Vital Statistics System-afdeling van het National Center for Health Statistics. De gegevens besloegen de periode van 2019 tot 2021, en de doodsoorzaken werden ingedeeld in 20 hoofdcategorieën.

Terwijl van zwarte mannen in 2019 werd verwacht dat ze gemiddeld 71,4 jaar zouden leven, daalde dit tot 67,7 jaar in 2020. Voor witte mannen was de overeenkomstige daling slechts van 76,4 jaar naar 74,9 jaar. Als gevolg daarvan sprong het verschil in levensverwachting tussen zwarte en witte mannen van 5,0 naar 7,2 jaar minder voor zwarte mannen.

De onderzoekers ontdekten dat moord in 2020 en 2021 de grootste bijdrage leverde aan de ongelijkheid in zowel levensverwachting als variabiliteit in levensduur tussen zwarte en witte mannen. Moord was verantwoordelijk voor een veel groter deel van de raciale kloof in levensduur en variabiliteit in levensduur dan sterfgevallen door COVID-19. In 2021 was bijvoorbeeld de impact van moord op de raciale kloof in variabiliteit in levensduur negen keer groter dan sterfgevallen door COVID-19.

De auteurs concluderen dat het aanpakken van moorden centraal moet staan in elke discussie over volksgezondheid die gericht is op het bevorderen van raciale gezondheidsgelijkheid.

De auteurs voegen toe: “De toename van moorden is een van de belangrijkste redenen waarom de levensverwachting van zwarte mannen korter is geworden dan die van witte mannen in de afgelopen jaren. In 2020 en 2021 was moord de grootste oorzaak van ongelijkheid in zowel levensverwachting als variabiliteit in levensduur tussen zwarte en witte mannen, en droeg het veel meer bij aan de raciale kloof in levensduur en variabiliteit dan sterfgevallen door COVID-19.”

Bron: Plos One

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0308105

Light MT, Vachuska K (2024) Increased homicide played a key role in driving Black-White disparities in life expectancy among men during the COVID-19 pandemic. PLoS ONE 19(8): e0308105. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0308105