Is er een link tussen cardiovasculaire risicofactoren en migraine?

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de online editie van 31 juli 2024 van Neurology®, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology wordt een hoge bloeddruk, met name een hoge diastolische bloeddruk, verbonden aan een iets hogere kans op migraine.

Diatolische druk is wanneer het hart rust tussen de slagen.  De studie vond echter geen verhoogd risico tussen andere cardiovasculaire risicofactoren en migraine. “Eerder onderzoek toont aan dat migraine gelinkt is aan een hoger risico op cardiovasculaire situaties zoals beroerte, hartaandoeningen en hartaanvallen, maar er is minder bekend over hoe risicofactoren voor cardiovasculaire toestanden zich verhouden tot het hebben van migraine,” aldus studieauteur Antoinette Maassen van den Brink, PhD, van Erasmus MC Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, Nederland.

“Ons onderzoek bekeek bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals diabetes, roken, obesitas en hoge cholesterol en ontdekte een verhoogde kans op migraine alleen bij vrouwelijke deelnemers met een hogere diastolische bloeddruk.” Het onderzoek omvatte 7.266 personen, mannen en vrouwen, met een mediane leeftijd van 67 jaar, van wie 15% in het verleden of op dit moment migraine had. Alle deelnemers ondergingen lichamelijk onderzoek en leverden bloedmonsters.

Er werden hen ook vragen gesteld over migraine, waaronder of ze ooit hoofdpijn met hevige pijn hadden gehad die hun dagelijkse activiteiten beïnvloedde. Na correctie voor meerdere cardiovasculaire risicofactoren zoals fysieke activiteit en opleidingsniveau, ontdekten onderzoekers dat vrouwelijke deelnemers met een hogere diastolische bloeddruk 16% meer kans hadden op migraine per standaarddeviatie toename van de diastolische bloeddruk. Een toename per standaarddeviatie is een maatstaf om de diastolische bloeddruk te vergelijken met andere cardiovasculaire risicofactoren.

Er werden geen associaties gevonden voor systolische bloeddruk. Maasen van den Brink zei dat dit bijdraagt aan de stelling dat migraine geassocieerd wordt met een licht verminderde functie van de kleine bloedvaten. Er waren geen associaties voor vrouwelijke deelnemers met een hoog cholesterol of obesitas, en huidig roken werd geassocieerd met 28% lagere kans op migraine en diabetes met 26% lagere kans op migraine. Maassen van den Brink zei: “Deze resultaten moeten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, omdat ze niet bewijzen dat roken een lager risico op migraine veroorzaakt. In plaats daarvan kan roken migraineaanvallen uitlokken en daarom is de kans kleiner dat mensen die ervoor kiezen om te roken, migraine krijgen.

“Bij mannelijke deelnemers vonden onderzoekers geen associaties tussen cardiovasculaire risicofactoren en migraine. “Ons onderzoek suggereert dat migraine over het algemeen niet direct verband houdt met traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten,” zei Maassen van den Brink. “Omdat we keken naar mensen van middelbare leeftijd en ouder, zijn toekomstige studies nodig bij jongere groepen mensen die gedurende langere tijd worden gevolgd.” Een beperking van het onderzoek was het kleine aantal mannelijke deelnemers met migraine. Maassen van den Brink zei dat dit zou kunnen helpen verklaren waarom ze geen associaties vonden voor mannelijke deelnemers tussen cardiovasculaire risicofactoren en migraine. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Vertaling: Andre Teirlinck

Bron: American Academy of Neurology