Inhalen van slaap in het weekend kan het risico op hartziekten met wel 20% verlagen

De eisen van de werkweek, vaak beïnvloed door school- of werkschema’s, kunnen leiden tot slaapverstoring en -gebrek. Nieuw onderzoek gepresenteerd op het ESC-congres 2024 toont echter aan dat mensen die hun slaap ‘inhalen’ door in het weekend uit te slapen, hun risico op hartziekten met een vijfde kunnen zien dalen.

“Voldoende compenserende slaap hangt samen met een lager risico op hartziekten”, aldus medeauteur van de studie, de heer Yanjun Song van het State Key Laboratory of Infectious Disease, Fuwai Hospital, National Centre for Cardiovascular Disease, Beijing, China. “Het verband is nog duidelijker bij personen die regelmatig onvoldoende slapen op weekdagen.”

Het is bekend dat mensen die last hebben van slaapgebrek, ‘uitslapen’ op vrije dagen om de effecten van slaapgebrek te verzachten. Er is echter een gebrek aan onderzoek naar de vraag of deze compenserende slaap de gezondheid van het hart ten goede komt.

De auteurs gebruikten gegevens van 90.903 proefpersonen die deelnamen aan het UK Biobank-project, en om de relatie tussen gecompenseerde weekendslaap en hartziekten te evalueren, werden slaapgegevens geregistreerd met behulp van accelerometers en gegroepeerd per kwartiel (verdeeld in vier ongeveer gelijke groepen van de meeste gecompenseerde slaap tot de minste). Q1 (n = 22.475 was het minst gecompenseerd, met -16,05 uur tot -0,26 uur (d.w.z. nog minder slaap); Q2 (n = 22.901) had -0,26 tot +0,45 uur; Q3 (n = 22.692) had +0,45 tot +1,28 uur en Q4 (n = 22.695) had de meeste compenserende slaap (1,28 tot 16,06 uur).

Slaapgebrek werd zelfgerapporteerd, waarbij degenen die zelf minder dan 7 uur slaap per nacht rapporteerden, werden gedefinieerd als slaapgebrek. In totaal werden 19.816 (21,8%) deelnemers gedefinieerd als slaapgebrek. De rest van het cohort had mogelijk af en toe onvoldoende slaap, maar gemiddeld voldeden hun dagelijkse slaapuren niet aan de criteria voor slaapgebrek – de auteurs erkennen dat dit een beperking is van hun gegevens.

Ziekenhuisopnamegegevens en informatie uit het doodsoorzaakregister werden gebruikt om verschillende hartziekten te diagnosticeren, waaronder ischemische hartziekte (IHD), hartfalen (HF), atriumfibrillatie (AF) en beroerte.

Met een mediane follow-up van bijna 14 jaar hadden deelnemers in de groep met de meeste compenserende slaap (kwartiel 4) 19% minder kans om hartziekten te ontwikkelen dan degenen met de minste (kwartiel 1). In de subgroep van patiënten met dagelijks slaapgebrek hadden degenen met de meeste compenserende slaap een 20% lager risico om hartziekten te ontwikkelen dan degenen met de minste. De analyse toonde geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

Medeauteur dhr. Zechen Liu, eveneens van het State Key Laboratory of Infectious Disease, Fuwai Hospital, National Centre for Cardiovascular Disease, Beijing, China, voegde toe: “Onze resultaten laten zien dat voor het aanzienlijke deel van de bevolking in de moderne samenleving dat lijdt aan slaapgebrek, degenen die in het weekend de meeste ‘inhaal’-slaap hebben, aanzienlijk lagere percentages hartziekten hebben dan degenen met de minste.”