Individuen verschillen in de manier waarop luchtvervuiling hun stemming beïnvloedt

Affectieve gevoeligheid voor luchtvervuiling (ASAP) beschrijft de mate waarin affect, of stemming, fluctueert in overeenstemming met dagelijkse veranderingen in luchtvervuiling, die kan variëren tussen individuen, volgens een studie gepubliceerd op 7 augustus 2024 in het open-access tijdschrift PLOS ONE door Michelle Ng van Stanford University, VS, en collega’s.

De gevoeligheid van individuen voor klimaatgevaren is een centraal onderdeel van hun kwetsbaarheid voor klimaatverandering. Voortbouwend op bekende associaties tussen blootstelling aan luchtvervuiling en ongunstige mentale gezondheidsresultaten, introduceren Michelle Ng en collega’s het ASAP-construct en illustreren de meting ervan met behulp van intensieve longitudinale gegevens. De auteurs pasten met name statistische modellen toe op intensieve herhaalde metingen die werden verkregen van 150 Amerikaanse individuen gedurende meer dan een jaar. De onderzoekers gebruikten de modellen om te onderzoeken of en hoe de dagelijkse affectieve toestanden van individuen fluctueren met de dagelijkse concentraties van buitenluchtvervuiling in hun land. Ze keken naar twee componenten van de affectieve toestand van individuen: opwinding, het niveau van fysiologische activering, en valentie, de positiviteit of negativiteit van hun stemming.

Het werk toonde aan dat het haalbaar is om luchtvervuilingsgegevens verkregen van lokale luchtkwaliteitsmonitors te gebruiken in combinatie met psychologische gegevens om de ASAP van individuen te beoordelen. De onderzoekers ontdekten dat de affectieve opwinding van individuen lager was dan normaal op dagen met een hogere dan normale luchtvervuiling. Het belangrijkste was dat er aanzienlijke verschillen waren in ASAP tussen individuen.

De bevinding dat de dagelijkse affecten van individuen verstoord kunnen worden door luchtvervuiling heeft belangrijke implicaties. ASAP zou bijvoorbeeld gedeeltelijk kunnen helpen een van de mechanismen te verklaren waarmee blootstelling aan luchtvervuiling het langetermijnrisico op negatieve mentale gezondheidsresultaten vergroot, zoals symptomen van angst en depressie. Bovendien, als luchtvervuiling de affecten van een individu afstompt, kan de afstomping geassocieerd worden met een gebrek aan klimaatactie.

De auteurs stellen dat ASAP kan worden gebruikt om affect en mentale gezondheid beter te integreren in klimaatadaptatieplanning, bijvoorbeeld om klimaatkwetsbaarheidsbeoordelingen te informeren en gepersonaliseerde interventies te ontwerpen ter ondersteuning van affect in de context van blootstelling aan luchtvervuiling.

De auteurs voegen toe: “Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademt 90% van de wereldbevolking lucht in die niet voldoet aan de normen voor leefbare luchtkwaliteit. Wij stellen een persoonsspecifiek construct voor dat “affectieve gevoeligheid voor luchtvervuiling” wordt genoemd, gebaseerd op onze bevinding dat individuen aanzienlijk verschillen in hoe hun affectieve toestanden fluctueren in overeenstemming met hun dagelijkse blootstelling aan luchtvervuiling.”

Bron: Stanford University, USA

Links

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0307430