Hydraulische lifttechnologie heeft mogelijk geholpen bij bouw oudste piramide in Egypte

Het piramidecomplex was mogelijk ook omgeven door een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie.

Kaart van het Saqqara-plateau waarop de waterloop van de Gisr el-Mudir-dam naar de waterzuiveringsinstallatie bij de piramide van Djoser te zien is. Het water wordt vervolgens naar het pijpennetwerk van de piramide geleid om de hydraulische lift aan te drijven.

Volgens een studie die op 5 augustus 2024 werd gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS ONE door Xavier Landreau van het CEA Paleotechnic Institute in Frankrijk en collega’s, kan de Piramide van Djoser, de oudste van Egypte’s iconische piramides, zijn gebouwd met behulp van een uniek hydraulisch liftsysteem. De nieuwe studie suggereert dat water in staat zou kunnen zijn geweest om naar twee schachten in de piramide zelf te stromen, waar dat water gebruikt zou kunnen zijn om een drijver te heffen en te laten zakken, die werd gebruikt om de bouwstenen te vervoeren.

De Piramide van Djoser, ook bekend als de Trappiramide, werd vermoedelijk rond 2680 v.Chr. gebouwd als een grafcomplex voor de farao Djoser van de Derde Dynastie. Toch blijft de exacte methode van constructie onduidelijk. In deze nieuwe interdisciplinaire analyse suggereren onderzoekers dat de nabijgelegen Gisr el-Mudir omheining — een eerder onverklaarde structuur — mogelijk heeft gefunctioneerd als een “check dam” om water en sediment vast te houden. Bovendien kan een reeks compartimenten die buiten de piramide in de grond zijn gegraven, hebben gediend als een waterzuiveringsinstallatie, waarbij sediment kon bezinken terwijl het water door elk opeenvolgend compartiment stroomde. Vervolgens zou water in de piramideschachten zelf hebben kunnen stromen, waarbij de opwaartse kracht zou helpen bij het vervoer van de bouwstenen.

Verdere onderzoeken zijn nog nodig om te begrijpen hoe water door de schachten kan hebben gestroomd, evenals hoeveel water er destijds beschikbaar was in het landschap in de geschiedenis van de aarde. Maar de auteurs van deze nieuwe studie suggereren dat, zelfs als andere bouwmethoden zoals hellingen waarschijnlijk ook werden gebruikt om te helpen bij de bouw van de piramide, een hydraulisch liftsysteem kan zijn gebruikt om het bouwproces te ondersteunen wanneer er voldoende water beschikbaar was.

De auteurs voegen toe: “Een gezamenlijke inspanning tussen het nieuw opgerichte onderzoeksinstituut, Paleotechnic, en verschillende nationale laboratoria (INRAE, Universiteit van Orléans) heeft geleid tot de ontdekking van een dam, een waterzuiveringsinstallatie en een hydraulische lift, die de constructie van de Trappiramide van Saqqara mogelijk zou hebben gemaakt. Dit werk opent een nieuwe onderzoekslijn voor de wetenschappelijke gemeenschap: het gebruik van hydraulische kracht om de piramides van Egypte te bouwen.”

Bron: Plos One

Links

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0306690

Afbeelding : Paleotechnic of Paris, Frankrijk, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)