Hogere bloedsuikerwaarden verslechteren prognose bij een ischemische beroerte

Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Cardiovascular Diabetology. Een stijging van de bloedsuikerspiegel met 10% verhoogt de kans op een slechte prognose met 7% en de kans op overlijden met 10% binnen drie maanden na de beroerte.

De studie, uitgevoerd door de Endocrinologie en Voedingsdiensten en de Neurologieafdeling van Hospital del Mar, analyseerde gegevens van bijna 3.000 patiënten. De onderzoekers ontdekten dat hogere bloedsuikerwaarden bij opname significant het risico op een slechte functionele prognose en overlijden verhogen, onafhankelijk van andere factoren zoals leeftijd, diabetes, handicap, ernst van de beroerte en ontvangen behandeling.

Hogere bloedsuikerwaarden, zelfs een stijging van slechts 13% boven de gebruikelijke niveaus, verslechteren de prognose. Dit geldt ook voor patiënten met diabetes, die 35% van de onderzochte populatie uitmaakten. Voor elke 10% stijging van de bloedsuikerspiegel stijgt het risico op een slechtere prognose met 7%, en bij hogere waarden stijgt het risico op overlijden met 88%.

De onderzoekers, waaronder Dr. Elisenda Climent en Dr. Ana Rodríguez, zullen verder onderzoeken of het nuttig is om de bloedsuikerspiegel agressief te beheersen bij deze patiënten, aangezien huidige conservatieve behandelingsstrategieën geen betere resultaten hebben opgeleverd. Het doel is om te bepalen of intensievere insulinetherapie nuttig kan zijn voor patiënten met hogere bloedsuikerwaarden na een ischemische beroerte.

Bron: Hospital del Mar