Wat een boom nodig heeft om te groeien en hoe deze zijn omgeving beïnvloedt, verschilt van soort tot soort. Dit maakt het steeds belangrijker voor steden om de stedelijke boomdekking aan te passen aan lokale omstandigheden. Een team van de Technische Universiteit van München (TUM) heeft de online tool CityTree ontwikkeld. Steden, gemeenten en geïnteresseerde individuen kunnen deze tool gebruiken om te ontdekken hoe 12 veelvoorkomende boomsoorten groeien in 34 Duitse steden en hoe zij in de toekomst het lokale klimaat ten goede zullen komen.
Voor de ontwikkeling van CityTree onderzochten de onderzoekers 12 boomsoorten die momenteel 60 procent van de boompopulatie in Duitsland uitmaken. Hun resultaten laten zien dat niet elke boom even geschikt is voor elke stad. Bomen verminderen de hittestress op warme dagen, stoten zuurstof uit in hun omgeving en binden CO2. Dit levert een beslissende bijdrage aan het behoud van de best mogelijke levenskwaliteit in steden naarmate de wereld warmer wordt. Een team onder leiding van de bosecoloog prof. Thomas Rötzer heeft de voordelen van geselecteerde boomsoorten voor het stedelijk klimaat onderzocht en de omstandigheden waarin zij gedijen.
Voor het uitvoeren van de studie hebben de onderzoekers meer dan 5.000 stadsbomen in heel Duitsland gemeten, monsters van hen genomen en hun omgeving geanalyseerd. De focus lag op lindebomen, acaciabomen, platanen en negen andere soorten die 60 procent van de stedelijke boomdekking in Duitsland uitmaken. De gegevens zijn vervolgens gebruikt om een interactief model genaamd CityTree te creëren. Toegang tot de tool is gratis. Het is vooral bedoeld voor steden en gemeenten, maar kan ook worden gebruikt door ambitieuze hobbytuiniers bij het plannen van boomaanplantingen in hun eigen tuinen.
Virtuele bomen creëren
Gebruikers kunnen met slechts een paar klikken een virtuele boom definiëren. Na de keuze uit 34 steden en 12 boomsoorten en het definiëren van kenmerken zoals bodemtype, de mate van verharding van de bodem en lichtblootstelling, ziet de gebruiker hoeveel CO2 de boom zal binden, hoeveel hij zijn omgeving zal koelen en de hoeveelheid water die hij zal gebruiken. De preview kan ook verschillende klimaatscenario’s weergeven. De periode van 1991 tot 2000 simuleert de prestaties van de boom in het huidige klimaat, terwijl 2003 een droog jaar vertegenwoordigt. Voor de periode van 2081 tot 2090 kan de gebruiker kiezen tussen klimaatscenario’s gebaseerd op 1°C of 4,8°C opwarming van de aarde.
De gegevens laten zien hoe belangrijk gedetailleerde planning voor stedelijk groen is. Steden zoals Berlijn en Würzburg, met weinig neerslag en hoge temperaturen, profiteren meer van platanen en andere droogtetolerante soorten. Een stad als München, met relatief veel neerslag, kan plannen voor soorten zoals kleinbladige linde en paardenkastanjes als de boomspiegel groot genoeg is.
Plannen voor 2081 begint nu
Hoewel 2081 misschien ver weg lijkt: “Het is dringend noodzakelijk voor steden om nu actie te ondernemen en hun boomdekking kritisch te beoordelen. Aanplantbeslissingen moeten niet alleen gebaseerd zijn op esthetiek,” zegt Thomas Rötzer. “Een boom moet vele jaren groeien voordat hij een merkbare impact heeft op het stedelijk klimaat. In het verleden ontbrak het steden en gemeenten aan concrete informatie voor het plannen van geoptimaliseerde boomaanplantingen en om de prestaties van bestaande bomen te beoordelen. Via de app hebben we wetenschappelijke gegevens omgezet in een bruikbaar formaat met praktische voordelen die dit tekort aan stadsplanning kunnen aanpakken.”
Het onderzoeksteam beveelt aan dat lokale overheden een systematisch overzicht van hun bomen ontwikkelen. Tot nu toe zijn er slechts enkele bronnen die een ‘stedelijk boominventaris’ zouden vertegenwoordigen. Met deze kennis zouden steden programma’s kunnen opzetten met concrete doelstellingen en maatregelen voor optimale aanpassing aan de uitdagingen van klimaatverandering. Het onderzoeksteam werkt momenteel aan dat doel in een project gefinancierd door de Deutsche Bundesstiftung Umwelt: Met behulp van satellietbeelden onderzoeken ze de bomenpopulatie van München en beoordelen ze het groeipotentieel en de voordelen voor het stedelijk klimaat. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor het duurzame beheer van de boomdekking van de stad.
Bron: Technical University of Munich
Link
https://www.zsk.tum.de/en/zsk/home/