Hebben mensen met hoge bloeddruk een hoger risico op de ziekte van Alzheimer?

Mensen van 60 jaar en ouder met onbehandelde hoge bloeddruk kunnen een verhoogd risico hebben op de ziekte van Alzheimer in vergelijking met zowel mensen die behandeld zijn of worden voor hoge bloeddruk als mensen zonder deze chronische aandoening. Het nieuwe onderzoek, een meta-analyse, is gepubliceerd in de online editie van 14 augustus 2024 van Neurology®, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology. Deze resultaten bewijzen niet dat onbehandelde hoge bloeddruk de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, ze tonen alleen een associatie aan.

“Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van beroertes en cerebrovasculaire aandoeningen, en toch kan het met medicatie onder controle worden gehouden, waardoor het risico op deze ziekten wordt verminderd,” zei auteur Matthew J. Lennon, MD, PhD, van de University of New South Wales in Australië. “Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat het innemen van bloeddrukmedicatie het risico op dementie in het algemeen vermindert, maar er is minder bekend over hoe bloeddruk het risico op de ziekte van Alzheimer beïnvloedt. Onze meta-analyse richtte zich op oudere mensen en vond dat het niet behandelen van hoge bloeddruk inderdaad het risico van een persoon kan vergroten.”

Voor de meta-analyse keken onderzoekers naar 31.250 mensen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar die deelnamen aan 14 studies die cognitieve veranderingen en de diagnose van dementie in de loop van de tijd maten. De deelnemers kwamen uit Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Korea, Nigeria, de Republiek Congo, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten. De deelnemers werden gemiddeld vier jaar gevolgd en 1.415 van hen ontwikkelden de ziekte van Alzheimer.

Voor elke deelnemer keken de onderzoekers naar bloeddrukmetingen, de diagnose hoge bloeddruk en het gebruik van bloeddrukmedicatie. Ze ontdekten dat 9% onbehandelde hoge bloeddruk had, 51% nam bloeddrukmedicatie, 36% had geen hoge bloeddruk en bij 4% was dit onzeker.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd, geslacht en opleiding, vonden de onderzoekers dat mensen met onbehandelde hoge bloeddruk 36% meer risico hadden op de ziekte van Alzheimer in vergelijking met mensen zonder hoge bloeddruk, en 42% meer risico op Alzheimer in vergelijking met mensen met de aandoening die bloeddrukmedicatie gebruikten.

“Onze meta-analyse, die mensen van over de hele wereld omvatte, toonde aan dat het innemen van bloeddrukmedicatie geassocieerd was met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer gedurende het latere leven,” zei Lennon. “Deze resultaten suggereren dat het behandelen van hoge bloeddruk naarmate iemand ouder wordt een cruciale factor blijft in het verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer.”

Een beperking van de meta-analyse was dat de definities van hoge bloeddruk per locatie verschilden, wat zou kunnen leiden tot mogelijke discrepanties in de diagnose. De meta-analyse werd gefinancierd door de National Health and Medical Research Council in Australië, evenals door het U.S. National Institute on Aging van de National Institutes of Health.

Bron:  American Academy of Neurology