Elektrisch verband kan genezing chronische (diabetes) wonden versnellen

Onderzoekers hebben een goedkope pleister ontwikkeld die een elektrisch veld gebruikt om de genezing van chronische wonden te bevorderen. Bij dierproeven bleken wonden die behandeld werden met deze elektrische pleisters 30% sneller te genezen dan wonden die met conventionele pleisters werden behandeld.

Chronische wonden, zoals zweren bij diabetespatiënten, genezen langzaam of helemaal niet en verhogen het risico op amputaties en overlijden. Bestaande behandelingen zijn vaak duur, wat extra problemen kan veroorzaken voor patiënten. Het doel van de onderzoekers was om een betaalbare technologie te ontwikkelen die de genezing van chronische wonden versnelt en die eenvoudig thuis kan worden gebruikt.

De ontwikkelde pleisters, genaamd WPEDs (water-powered, electronics-free dressings), hebben elektroden en een kleine biocompatibele batterij. Wanneer een druppel water op de batterij wordt aangebracht, activeert deze en genereert een elektrisch veld dat enkele uren aanhoudt. Dit veld bevordert de genezing van wonden door de vorming van nieuwe bloedvaten te stimuleren en ontstekingen te verminderen.

De pleisters zijn flexibel en kunnen zich aanpassen aan de vorm van de wond, wat essentieel is voor een effectieve behandeling. Tests op diabetische muizen toonden aan dat de wonden 30% sneller genazen met WPEDs vergeleken met conventionele pleisters.

De technologie is goedkoop te produceren, met kosten van slechts een paar dollar per pleister, en kan eenvoudig thuis worden toegepast, wat de naleving van de behandeling door patiënten vergemakkelijkt. De volgende stappen voor de onderzoekers zijn verdere tests en optimalisatie, met als uiteindelijk doel klinische proeven en praktisch gebruik.

Bron: NC State University