Eierstokken de snelst verouderende organen in het vrouwelijk lichaam

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Menopause toont aan dat een langere reproductieve levensduur bij vrouwen geassocieerd is met een lagere prevalentie van multimorbiditeit, wat de aanwezigheid van twee of meer chronische ziekten betekent. De studie onderzocht meer dan 1.300 postmenopauzale Chinese vrouwen en ontdekte dat vrouwen met een langere periode tussen menarche (de eerste menstruatie) en menopauze minder kans hadden op ziekten zoals hart- en vaatziekten en osteoporose.

Belangrijkste bevindingen van de studie:

  • Veroudering van de eierstokken: Eierstokken zijn een van de snelst verouderende organen, en hun veroudering leidt tot een verminderde vruchtbaarheid en de start van de menopauze, meestal rond 50 jaar.
  • Reproductieve levensduur: Een langere reproductieve levensduur is gekoppeld aan een lager risico op multimorbiditeit en ziekten, zoals een beroerte en cardiovasculaire aandoeningen.
  • Grootschalig onderzoek: De studie onderzocht postmenopauzale vrouwen in vier groepen, verdeeld op basis van de duur van hun reproductieve levensduur. Vrouwen in de groepen met de langste levensduur (Q3 en Q4) hadden significant minder kans op multimorbiditeit dan die met de kortste levensduur (Q1).
  • Lineaire trend: Er is een duidelijke lineaire trend waargenomen: hoe langer de reproductieve levensduur, hoe lager het risico op multimorbiditeit.

Aanbevelingen: De onderzoekers raden aan dat zorgverleners reproductieve factoren screenen om vrouwen met een hoog risico te identificeren en hun gezondheid beter te beheren. Er is behoefte aan verder onderzoek om te bepalen of chronische ziekten de veroudering van de eierstokken beïnvloeden of andersom.

Conclusie:

De studie draagt bij aan het groeiende bewijs dat de duur van de reproductieve levensduur een belangrijke factor is in de gezondheid en levensduur van vrouwen. De bevindingen suggereren dat preventieve zorg gericht op het verlengen van de reproductieve levensduur gunstig kan zijn voor de gezondheid van vrouwen.

Bron: North American Menopause Society