De Rockefellers en Big Pharma

De relatie tussen de Rockefellers en de farmaceutische industrie, oftewel “Big Pharma,” is complex en heeft wortels die teruggaan tot het begin van de 20e eeuw. De Rockefellers, een van de meest invloedrijke en rijkste families in de Amerikaanse geschiedenis, hebben op verschillende manieren bijgedragen aan de opkomst en dominantie van de moderne farmaceutische industrie. Hier volgt een overzicht van hun betrokkenheid en invloed:

Historische Achtergrond

  1. John D. Rockefeller Sr. en de Standaard Oliecompagnie:
    • Olie naar Chemie: De opkomst van John D. Rockefeller Sr. begon met de Standard Oil Company, die een enorm monopolie had op de olie-industrie. Dit legde de financiële basis voor verdere investeringen in andere sectoren, waaronder de chemische en farmaceutische industrie.
    • Petrochemie: De ontwikkeling van petrochemische producten leidde tot de ontdekking van veel synthetische medicijnen, waarbij olie als basis werd gebruikt.
  2. Flexner Report en de Hervorming van Medisch Onderwijs (1910):
    • Medische Onderwijsvernieuwing: In 1910 financierden de Rockefellers het Flexner Report, een rapport dat het Amerikaanse medische onderwijs radicaal veranderde. Het rapport pleitte voor strengere normen en meer wetenschappelijk onderbouwde curricula, wat leidde tot de sluiting van veel homeopathische en natuurgeneeskundige scholen.
    • Focus op Farmacie: De hervormingen versterkten het idee dat medicijnen en chirurgie de primaire methoden van behandeling waren, wat de weg vrijmaakte voor de ontwikkeling en verkoop van farmaceutische producten.

Invloed op de Farmaceutische Industrie

  1. Rockefeller Foundation:
    • Onderzoek en Ontwikkeling: De Rockefeller Foundation heeft aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in medisch onderzoek en de oprichting van medische scholen over de hele wereld. Ze hebben onderzoek gefinancierd dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vaccins en andere farmaceutische producten.
    • Public Health: De stichting speelde een cruciale rol in de wereldwijde volksgezondheid, vooral door te investeren in ziektebestrijding en epidemiologisch onderzoek.
  2. Commerciële Betrekkingen:
    • Farmaceutische Bedrijven: De Rockefellers hebben rechtstreeks en indirect geïnvesteerd in farmaceutische bedrijven. Dit omvatte partnerschappen en investeringen die de groei en invloed van deze bedrijven in de wereldmarkt bevorderden.
  3. Promotie van Allopathische Geneeskunde:
    • Dominantie van Moderne Geneeskunde: Door hun steun aan het medisch onderwijs en onderzoek, droegen de Rockefellers bij aan de dominantie van de allopathische geneeskunde, die sterk afhankelijk is van farmaceutische interventies.

Controverses en Kritiek

  1. Monopolie en Invloed:
    • Marktdominantie: Critici beweren dat de Rockefellers een monopolie-achtige invloed hebben gehad op de farmaceutische industrie, waardoor alternatieve geneeswijzen werden gemarginaliseerd.
    • Politieke Invloed: Hun invloed strekt zich ook uit tot politieke sferen, waar ze naar verluidt hebben gelobbyd voor wetgeving die gunstig is voor de farmaceutische industrie.
  2. Ethiek en Transparantie:
    • Belangenverstrengeling: Er zijn zorgen geuit over belangenverstrengeling door de nauwe banden tussen de Rockefellers en farmaceutische bedrijven, vooral in verband met onderzoek en wetgeving.
    • Controle over Gezondheidszorg: Sommige critici suggereren dat hun invloed heeft bijgedragen aan de commercialisering van de gezondheidszorg en het prioriteren van winst boven patiëntenzorg.