De aarde en ik – Arthus Firstenberg

De Aarde en Ik is een baanbrekend milieuboek dat een frisse kijk biedt op de milieuproblemen en de gangbare opvatting uitdaagt dat mensen losstaan van de natuur. Het boek is verdeeld in twee hoofddelen, die elk verschillende aspecten van de relatie van de mens met de aarde en de daaruit voortvloeiende milieuproblemen behandelen.

Deel Eén onderzoekt de huidige toestand van de systemen van de aarde en hoe menselijke acties leiden tot hun vernietiging. Het biedt een unieke vertelling door mensen te beschouwen als een integraal onderdeel van de natuur in plaats van los ervan. Dit deel geeft een uitgebreide en globale kijk op de schade die wordt toegebracht aan de lucht, het water, de bossen en het wildleven van de aarde, waarbij vaak over het hoofd geziene bedreigingen zoals chemicaliën, straling, plastics, detergenten, biociden, lawaai, auto’s en wapens worden belicht.

Deel Twee, getiteld “Dieper Graven,” probeert de onderliggende oorzaken van de milieuproblemen te achterhalen en verkent gebieden die traditioneel niet door milieuactivisten worden aangepakt. Het herbekijkt de menselijke geschiedenis en de verschillende levenswijzen – zoals jagen en verzamelen, zwerflandbouw, nomadische veeteelt, gevestigde landbouw en industriële technologie – niet als opeenvolgende tijdperken, maar als keuzes die naast elkaar bestaan. Dit deel biedt een radicale herziening van de economie en onderzoekt de impact van oorlogvoering, slavernij, religie en menselijke seksualiteit op het milieu. Het stelt dat menselijke cultuur en technologieën elkaar vormen en suggereert dat het gebruik van niet-menselijke energiebronnen de menselijke psychologische ontwikkeling verstoort, wat leidt tot de gewelddadige technologieën die nu onze planeet vernietigen.

Het boek concludeert dat de oplossingen voor de milieuproblemen niet liggen in het verstandig gebruik, maar in de wijze keuze van onze technologieën, en benadrukt het belang van bewuste beslissingen over hoe we omgaan met en invloed hebben op de aarde. De Aarde en Ik biedt een tot nadenken stemmende en holistische kijk op de milieuproblemen waarmee we worden geconfronteerd, en spoort lezers aan om hun relatie met de natuurlijke wereld en de technologieën die ze gebruiken te heroverwegen.

Auteur Arthur Firstenberg

Release : 1 oktober
456 bladzijden
ISBN 978-1510781832