Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Uppsala toont aan dat chronische hoest mogelijk erfelijk is. Dit onderzoek, gepubliceerd in de tijdschriften ERJ Open Research en PLOS ONE, laat zien dat meer dan 10% van de bevolking aan chronische hoest lijdt, met negatieve gevolgen zoals een verminderde kwaliteit van leven en problemen met werken. Vrouwen van middelbare leeftijd zijn het vaakst getroffen.
Een studie op basis van Zweedse gezondheidsdata toonde aan dat 1 tot 2% van de Zweedse bevolking tussen 2016 en 2018 medische zorg zocht voor chronische hoest, meestal in de eerstelijnszorg. De meeste patiënten hadden al lang last van hun hoest, met een piek in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar.
Een andere studie liet zien dat chronische hoest waarschijnlijk een erfelijke component heeft. In een grote studie in Noord-Europa bleek dat kinderen van ouders met chronische droge hoest 50% meer kans hadden om deze aandoening zelf te ontwikkelen. Deze erfelijkheid was onafhankelijk van factoren zoals astma, geslacht en roken.
Het onderzoeksteam is al gestart met nieuwe behandelingsstudies en werkt samen met het IJslandse bedrijf deCODE genetics om de genetische varianten te identificeren die verband houden met chronische hoest. Dit onderzoek kan uiteindelijk leiden tot betere behandelingen voor deze aandoening.
De studies worden gefinancierd door de Zweedse Hart Long Stichting, de Zweedse Astma- en Allergievereniging, MSD en Region Uppsala.