De Southeast Alaska Indigenous Transboundary Commission (SEITC), bestaande uit stammen uit Zuidoost-Alaska die verbonden zijn met de grensoverschrijdende rivieren in Canada, heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten verzocht om een tijdelijke stop op mijnbouwactiviteiten die de mensenrechten van de stammen schenden.
Verschillende mijnbouwbedrijven willen grote goudmijnen ontwikkelen in de bovenlopen van deze rivieren, wat volgens de SEITC een bedreiging vormt voor zowel de ecologie als de traditionele levenswijze van de stammen. Het Canadese ministerie van Land, Water en Hulpbronnen heeft echter besloten de rechten van deze stammen niet te erkennen, wat hun deelname aan besluitvorming over ontwikkelingen in hun leefgebied uitsluit. SEITC en milieuorganisaties eisen dat Canada de rechten van de stammen respecteert en hen betrekt bij alle beslissingen die hun leefgebieden beïnvloeden.
De bedreigde rivieren, waaronder de Unuk, Stikine en Taku, zijn van groot cultureel belang voor de stammen en behoren tot de laatste wilde zalmrivieren ter wereld. Mijnbouw kan grote schade toebrengen aan de ecosystemen van deze rivieren, wat de stammen ertoe heeft aangezet internationale bescherming te zoeken om hun leefgebied en rechten te beschermen.
Links