Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijk tegen uithongering resistente grottenvis, in tegenstelling tot andere dieren, hun lever kunnen beschermen en gezond kunnen blijven, wat inzicht kan geven in leveraandoeningen bij mensen.
Onderzoekers van het Stowers Institute for Medical Research, in samenwerking met de Université Libre de Bruxelles en Iowa State University, vergeleken grottenvis met andere dieren die vatbaarder zijn voor uithongering. Ze identificeerden een gen dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van door uithongering veroorzaakte vervette lever.
De studie, gepubliceerd in Life Science Alliance op 11 maart 2024, onder leiding van Ansa Cobham, Ph.D., en Macarena Pozo-Morales, Ph.D., toonde aan dat dit evolutionair geconserveerde gen kan worden getarget door een bestaand geneesmiddel om leverbeschadiging te voorkomen.
“Deze aanpak kan ook worden toegepast op wat we zien bij overconsumptie,” zei Rohner. “In Westerse samenlevingen, waar vaak te veel calorieën en te weinig lichaamsbeweging een probleem zijn, kan dit nieuwe inzicht leiden tot preventie of potentiële behandeling van leververvetting.”
Cobham voegde toe: “We hebben voor het eerst een organisme ontdekt – grottenvis – dat leververvetting onder uithongeringsomstandigheden kan vermijden. Leververvetting kan complicaties zoals levercirrose en leverfalen veroorzaken. Deze studie helpt ons meer te begrijpen over de biologie achter deze ziekten bij mensen.”
Grottenvis, neven van de Mexicaanse tetra-rivier vis, overleefden langer zonder voedsel en stapelden geen levervet op, in tegenstelling tot hun rivier vis tegenhangers. De onderzoekers toonden aan dat grottenvis geen overtollig vet in de lever opslaat, wat schade aan het orgaan voorkomt.
Het team ontdekte dat een gen dat tijdens langdurige uithongering wordt geactiveerd in andere dieren, niet geactiveerd wordt in grottenvis. Het verlagen van de expressieniveaus van dit gen in grottenvis suggereert dat, als dit gen bij mensen kan worden getarget, het mogelijk is om menselijke stofwisselingsziekten zoals type 2 diabetes en obesitas te behandelen of te beheersen.
Het team toonde aan dat het remmen van het eiwit van dit gen in zebravis en rivier vis larven en het verwijderen van het gen in fruitvliegen resulteerde in minder levervet en grotere levers, wat aangeeft dat dit de lever beschermt tegen schade en atrofie.
De samenwerking tussen de teams in België, Stowers en Iowa State University combineerde expertise in zebravis, grottenvis en fruitvliegen om het mechanisme voor door uithongering veroorzaakte leververvetting te ontrafelen.
Bron: Stowers Institute for Medical Research