Wat is aerotoxisch syndroom ?

Aerotoxisch syndroom, ook wel bekend als het aerotoxische syndroom of aero-syndroom, is een term die wordt gebruikt om een verzameling van symptomen te beschrijven die sommige mensen ervaren na blootstelling aan verontreinigde lucht in vliegtuigen. Deze verontreiniging wordt vaak veroorzaakt door oliedampen en andere chemische stoffen die via het ventilatiesysteem van het vliegtuig in de cabine kunnen terechtkomen.

Oorzaken

  1. Olielekkages: Turbineolie die lekt in het ventilatiesysteem.
  2. Blootstelling aan chemische stoffen: Stoffen zoals organofosfaten die in vliegtuigolie aanwezig zijn.
  3. Gebrekkig onderhoud: Slechte staat van filters en afdichtingen in het ventilatiesysteem.

Symptomen

Symptomen van aerotoxisch syndroom kunnen variëren en zijn vaak niet specifiek, wat het moeilijk maakt om de diagnose te stellen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Verlies van concentratie en geheugenproblemen
  • Ademhalingsproblemen
  • Neurologische symptomen zoals tintelingen of gevoelloosheid

Controverses en Discussie

Het aerotoxisch syndroom is een controversieel onderwerp in de medische en luchtvaartgemeenschap. Hoewel sommige studies en anekdotisch bewijs suggereren dat verontreinigde lucht in vliegtuigen gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is er nog steeds een gebrek aan overtuigend wetenschappelijk bewijs dat een directe causaliteit aantoont. Dit heeft geleid tot discussie over de erkenning en behandeling van het syndroom.

Preventieve Maatregelen

  1. Regelmatig onderhoud: Zorgen voor goed onderhoud van vliegtuigen om olielekkages en andere problemen te minimaliseren.
  2. Filtersystemen: Gebruik van effectieve luchtfiltersystemen in vliegtuigen.
  3. Bewustzijn en Training: Het trainen van cabinepersoneel om symptomen te herkennen en te reageren op mogelijke blootstelling.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om de exacte oorzaak en de prevalentie van aerotoxisch syndroom vast te stellen, is het belangrijk dat zowel passagiers als luchtvaartpersoneel zich bewust zijn van de mogelijke symptomen en oorzaken van blootstelling aan verontreinigde lucht in vliegtuigen.

De uitzending van Zembla over het aerotoxisch syndroom, getiteld “Gif in de cockpit,” behandelt de gezondheidsproblemen die piloten en bemanningsleden ondervinden door het inademen van verontreinigde lucht in vliegtuigen. Deze lucht kan giftige stoffen bevatten die afkomstig zijn van olielekkages in de motoren. De stoffen, zoals het organofosfaat TCP, kunnen via het aircosysteem in de cabine terechtkomen en leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

Belangrijkste punten uit de uitzending:

  1. Symptomen en Gezondheidsproblemen: Piloten en bemanningsleden rapporteren symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, geheugenverlies, en neurologische problemen. Deze klachten worden vaak geassocieerd met langdurige blootstelling aan verontreinigde cabinelucht​.
  2. Incidenten en Onderzoek: Er zijn meerdere incidenten gemeld waarbij olielekkages en zogenaamde ‘fume events’ hebben geleid tot acute blootstelling aan giftige dampen. Ondanks deze meldingen is er nog steeds een gebrek aan grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn effecten van deze blootstelling​​.
  3. Reactie van Luchtvaartmaatschappijen: Veel luchtvaartmaatschappijen ontkennen het bestaan van aerotoxisch syndroom en bieden geen compensatie aan getroffen medewerkers. Er is echter een groeiende roep om meer onderzoek en betere voorzorgsmaatregelen, zoals het installeren van effectieve filtersystemen in vliegtuigen​ ​.
  4. Juridische en Sociale Implicaties: De uitzending benadrukt ook de juridische strijd van piloten die ziek zijn geworden en de maatregelen die sommige luchtvaartmaatschappijen nemen om negatieve publiciteit te voorkomen, zoals het opleggen van zwijgcontracten​.

Meer informatie en de volledige uitzending zijn beschikbaar via de volgende links:

Deze bronnen bieden diepgaande inzichten in het onderwerp en de lopende discussies binnen de luchtvaartindustrie over de veiligheid en gezondheid van cabinepersoneel.

KLM heeft voormalig piloot Willem Felderhof in een geheimhoudingsbeding verboden om ooit te praten over de aanwezigheid van giftige dampen aan boord van vliegtuigen. De piloot lijdt aan hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en vertraagde reactietijden. Zijn neuroloog is ervan overtuigd dat de klachten van Felderhof veroorzaakt worden door het zogenaamde ‘aerotoxisch syndroom’, waardoor hij niet meer kan vliegen.

Bij de beëindiging van zijn contract heeft KLM gedetailleerde geheimhoudingsclausules opgesteld. Het is Felderhof verboden om “zijn mening, zijn opvattingen en de feiten met betrekking tot de luchtkwaliteit in KLM-vliegtuigen in verband met zijn gezondheidstoestand, arbeidsvoorwaarden en ‘aerotoxisch syndroom’ openbaar te maken.” Mocht Felderhof de clausule overtreden, dan verplicht de boete hem om zijn ontslagvergoeding van €300.000 aan KLM terug te betalen.

Welcome Aboard Toxic Airlines is een Britse documentaire uit 2007 over het aerotoxisch syndroom, geregisseerd en geproduceerd door voormalig gezagvoerder Tristan Loraine. Deze documentaire laat zien dat vliegtuigpassagiers en bemanningen al bijna vijftig jaar worden voorzien van ongefilterde lucht, de zogenaamde bleed air, die rechtstreeks uit de motoren wordt gehaald. Het laat zien hoe pressiegroepen hebben verklaard dat deze luchttoevoer soms vervuild raakt met neurotoxines, kankerverwekkende stoffen en andere gevaarlijke chemicaliën. Wanneer deze vervuiling zich voordoet in een vliegtuig, wordt het een “rookgebeurtenis” genoemd. Er zijn veel rookgebeurtenissen gerapporteerd, waarvan sommige waarbij de passagierscabine gevuld werd met rook en dampen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Welcome_Aboard_Toxic_Airlines

 

KLM heeft een oud-piloot het zwijgen opgelegd. Willem Felderhof is zijn baan kwijt door chronische gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en een vertraagde reactiesnelheid. Volgens zijn neuroloog worden die klachten veroorzaakt door het aerotoxisch syndroom.

https://www.teunissenletselschade.nl/nieuws/aerotoxisch-syndroom-in-de-luchtvaart