Vriendschappen in Amerika zijn misschien minder bedreigd dan eerder gedacht

Amerikaanse volwassenen hebben doorgaans meer vrienden dan aangegeven in andere recente onderzoeken, waarbij minder Amerikanen helemaal geen vrienden hebben – hoewel velen graag hechtere vriendschappen zouden willen. Natalie Pennington van de Colorado State University, VS, en collega’s presenteren deze voorlopige bevindingen van het lopende “American Friendship Project” in een studie die op 30 juli 2024 is gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS ONE.

Meer en kwalitatief betere vriendschappen zijn gekoppeld aan meer geluk en tevredenheid met het leven. Onderzoek suggereert echter dat steeds meer Amerikaanse volwassenen te maken hebben met eenzaamheid en minder tijd besteden aan sociale activiteiten. Desalniettemin is er tegenstrijdig bewijs over de vraag of het aantal en de kwaliteit van vriendschappen onder Amerikanen daadwerkelijk afneemt.

Om een duidelijker beeld van de Amerikaanse vriendschappen te krijgen, startten Pennington en haar collega’s het American Friendship Project, een doorlopend meerjarig enquêteonderzoek. In 2022 en 2023 verzamelden ze basisgegevens door bijna 6.000 Amerikaanse volwassenen te ondervragen over hun vriendschappen en welzijn.

Deze eerste gegevens suggereren dat een Amerikaanse volwassene gemiddeld vier of vijf vrienden heeft, vergelijkbaar met de aantallen die in eerder onderzoek van 1970 tot 2015 zijn gerapporteerd. Ongeveer 2 procent van de deelnemers gaf aan geen vrienden te hebben, wat ook in lijn is met gegevens uit eerdere decennia.

Deze bevindingen suggereren dat recente zorgen over toenemende vriendloosheid mogelijk onjuist zijn. Hoewel deelnemers over het algemeen tevredenheid met hun vriendschappen rapporteerden, gaven velen aan meer tijd met hun vrienden te willen doorbrengen of naar hogere kwaliteit vriendschappen te verlangen.

De analyse suggereert ook dat deelnemers vaak persoonlijk met vrienden praten, hoewel telefoongesprekken en sms’en ook gebruikelijk zijn. Een subset van de deelnemers die college studenten waren, rapporteerden vaker nieuwe vrienden te maken op school en hadden de neiging om vriendschappen voor kortere periodes te onderhouden dan een algemene volwassen subset van deelnemers.

Bij het analyseren van de basisgegevens evalueerden de onderzoekers ook de methodologie en beperkingen van het American Friendship Project, waarbij ze rekening hielden met vragen zoals de verschillende definities van “vriend” en of de in enquêtes gerapporteerde vriendschappen wederzijds zijn of niet.

Over het geheel genomen zeggen de onderzoekers dat het project veelbelovend is om in de loop der tijd nieuwe inzichten te bieden in vriendschap en welzijn, wat inspanningen zou kunnen informeren om dergelijke relaties te vergroten en te verbeteren.

De auteurs voegen toe: “Amerikanen verlangen naar meer nabijheid met vrienden; hoewel meer dan 75% tevreden was met het aantal vrienden dat ze hadden, voelde 42% dat ze niet zo close waren met hun vrienden als ze zouden willen.”

Links

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0305834