Senator Rand Paul introduceert de Risky Research Review Act om toezicht te houden op financiering van gain-of-function onderzoek

WASHINGTON, D.C. – Senator Rand Paul heeft de Risky Research Review Act geïntroduceerd, een voorstel om een Life Sciences Research Security Board op te richten binnen de uitvoerende macht. Deze onafhankelijke raad zal de financiering van gain-of-function onderzoek en ander risicovol levenswetenschappelijk onderzoek dat een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, veiligheid of nationale veiligheid, controleren.

De belangrijkste punten van de Risky Research Review Act zijn:

  1. Oprichting van een Onafhankelijke Toezichtsraad: Een Life Sciences Research Security Board zal beslissingen nemen over financieringsaanvragen voor risicovol levenswetenschappelijk onderzoek.
  2. Definiëring van Risicovol Onderzoek: Onderzoek met mogelijke dual-use toepassingen of bedreigingen voor de volksgezondheid, veiligheid of nationale veiligheid, inclusief gain-of-function onderzoek.
  3. Onafhankelijkheid van de Raad: De raad zal bestaan uit een uitvoerend directeur, vijf niet-gouvernementele wetenschappers en twee nationale veiligheidsexperts, benoemd door de president en goedgekeurd door de Senaat.
  4. Beperking van Financiering Zonder Goedkeuring: Federale instanties mogen geen financiering toekennen voor risicovol onderzoek zonder goedkeuring van de raad.
  5. Verplichte Meerderheidsstem: Een meerderheid van de raadsleden moet instemmen met risicovol onderzoek.
  6. Bevoegdheden van de Raad: De raad kan instanties verplichten om benodigde informatie, inclusief geheime informatie, te overhandigen.
  7. Volledige Openbaarmaking: Aanvragers moeten aangeven of hun onderzoek onder risicocategorieën valt.
  8. Automatische Verwijzing: Alle positieve verklaringen worden automatisch doorverwezen naar de raad.
  9. Voortdurende Subcontract Openbaarmaking: Doorlopende openbaarmaking van subcontracts en subawards is vereist.
  10. Jaarlijks Verslag: De raad moet jaarlijks een verslag indienen bij de relevante congrescommissies en online publiceren.

Er zijn diverse ondersteunende verklaringen voor de wetgeving, waarin benadrukt wordt dat deze wet essentieel is voor de nationale veiligheid en het voorkomen van toekomstige pandemieën. Prominente wetenschappers en deskundigen hebben hun steun uitgesproken voor deze wetgeving, met de nadruk op het belang van onafhankelijk toezicht op potentieel gevaarlijk wetenschappelijk onderzoek.