Routine bloedtestresultaten kunnen de risicobeoordeling voor kanker verbeteren bij patiënten met buikklachten

Risico op kanker per specifieke locatie op basis van afwijkingen in bloedtestresultaten bij symptomatische patiënten kan helpen bij het sturen van doorverwijsstrategieën

Het opnemen van informatie uit gebruikelijke bloedtesten kan de kanker risicobeoordeling verbeteren bij patiënten met buikklachten, volgens een studie die op 30 juli is gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS Medicine door Meena Rafiq van University College London, VK, en collega’s.

Vroege kankerdetectie is essentieel voor succesvolle behandeling. Veel ongekende kankerpatiënten presenteren zich echter bij hun huisarts met niet-specifieke symptomen die ook door verschillende andere goedaardige oorzaken kunnen worden veroorzaakt, waardoor het moeilijk is te bepalen wie verdere diagnostische tests of doorverwijzing verdient. De meeste richtlijnen richten zich op “alarmsymptomen” die specifiek zijn voor een bepaald type kanker om doorverwijzingen te sturen. Er is beperkte begeleiding bij niet-specifieke symptomen voor het beoordelen van kanker en het nemen van doorverwijsbeslissingen over verschillende kankertypes heen.

In deze studie gebruikten onderzoekers gegevens uit de UK Clinical Practice Research Datalink om meer dan 470.000 patiënten van 30 jaar of ouder te identificeren die een huisarts hadden bezocht vanwege buikpijn of een opgeblazen gevoel. Binnen een jaar na dat bezoek werden ongeveer 9.000 patiënten met buikpijn en 1.000 patiënten met een opgeblazen gevoel gediagnosticeerd met kanker. De onderzoekers bekeken 19 abnormale bloedtestresultaten die tijdens het eerste huisartsenbezoek waren verzameld om te zien of ze konden voorspellen wie waarschijnlijker de diagnose kanker zou krijgen.

Verscheidene bloedafwijkingen bleken voorspellend te zijn voor het kankerrisico in verschillende geslachts- en leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld, bij patiënten van 30-59 jaar met buikklachten, voorspelden bloedarmoede, lage albumine, verhoogde bloedplaatjes, abnormaal ferritine en verhoogde ontstekingsmarkers sterk een risico op ongekende kanker. Bij oudere patiënten (60 jaar en ouder) was de aanwezigheid van buikpijn of een opgeblazen gevoel alleen al voldoende om een kanker doorverwijzing te rechtvaardigen.

De studie liet ook zien welke soorten kanker het meest voorkwamen op basis van leeftijd, geslacht en afwijking in bloedtesten. Bijvoorbeeld, bij vrouwen van 50-59 jaar met bloedarmoede en een opgeblazen buik, waren de meest voorkomende soorten kanker darm- en eierstokkanker. Dit niveau van detaillering kan zorgverleners helpen bij het prioriteren van diagnostische strategieën.

De studie toont aan dat gewone, routine bloedtestresultaten extra context kunnen bieden bij patiënten met niet-specifieke buikklachten om de kanker risicobeoordeling te verbeteren en patiënten te identificeren die verdere tests en/of doorverwijzing naar een specialist verdienen.

De auteurs voegen toe: “Het gebruik van bestaande bloedtesten kan een effectieve en betaalbare manier zijn om vroege diagnose van kanker te verbeteren bij mensen die met vage symptomen naar hun huisarts gaan. Onze studie identificeerde verschillende veelgebruikte bloedtesten bij de huisarts waarbij abnormale resultaten het risico van een patiënt op kanker verhogen en deze kunnen worden gebruikt om kanker eerder te diagnosticeren.”

Links

http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004426