Prediabetes remissie voor type 2 diabetes preventie

Huidige medische richtlijnen raden mensen in een voorstadium van type 2 diabetes aan om ten minste 7 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen om manifeste diabetes te voorkomen. In een artikel in “Nature Reviews Endocrinology” pleiten diabetesexperts Prof. Andreas Birkenfeld en Prof. Viswanathan Mohan voor glycemische remissie (normalisatie van bloedsuikerregulatie) als preventiedoel voor mensen met prediabetes of een hoog risico op type 2 diabetes. Dit standpunt wordt ondersteund door talrijke internationale wetenschappers en de Preventie Academie van het DZD.

Prediabetes is de grootste risicofactor voor de ontwikkeling van type 2 diabetes (T2D). In dit voorstadium zijn de nuchtere bloedsuikerspiegel al verhoogd en is de glucosetolerantie aangetast. Om de ontwikkeling van T2D en schade aan bloedvaten te voorkomen, worden meestal leefstijlveranderingen zoals dieet en meer beweging ingezet. De Amerikaanse Diabetes Associatie (ADA) beveelt een gewichtsverlies van ten minste 7% aan. Toch is het aantal gevallen van diabetes mellitus sinds 1980 bijna verviervoudigd en blijft het aantal stijgen, vooral in lage-inkomenslanden. In deze landen is de gestandaardiseerde sterfte aan diabetes wereldwijd met 13% gestegen in de afgelopen 15 jaar. Volgens de auteurs zijn verbeterde strategieën nodig om de enorme toename van T2D wereldwijd te verminderen en de ongelijkheden in diabetespercentages aan te pakken. Naast gewichtsverlies pleiten ze ook voor de normalisatie van bloedsuikerregulatie (remissie van prediabetes) in diabetespreventie.

Normalisatie van Bloedsuikerregulatie Het concept van “prediabetes remissie” werd vastgesteld in analyses van de Prediabetes Lifestyle Intervention Study (PLIS) van het Duits Centrum voor Diabetesonderzoek (DZD) en het Amerikaanse Diabetes Preventie Programma (DPP). De studies toonden aan dat bij sommige patiënten met prediabetes (~40%) gewichtsverlies (≥5% van het oorspronkelijke lichaamsgewicht) leidde tot prediabetes remissie. Nuchtere bloedsuiker, glucosetolerantie en HbA1c-waarden normaliseerden bij deze groep. Deelnemers die remissie bereikten, hadden een 73% lager risico op het ontwikkelen van T2D zelfs twee jaar na de interventie. Ze vertoonden ook minder markers van nierschade en een betere conditie van hun bloedvaten. Sommige deelnemers bereikten geen remissie ondanks gewichtsverlies en bleven prediabetes houden.

Mechanismen van Prediabetes Remissie Studies hebben aangetoond dat een grotere vermindering van visceraal buikvet en verbeterde insulinegevoeligheid cruciaal zijn voor het bereiken van prediabetes remissie. De hypothese van de auteurs is dat het verbeteren van insulineresistentie remissie van prediabetes naar normale glucoseregulatie bevordert. Dit zou kunnen betekenen dat prediabetes een venster biedt om de functie van bètacellen op lange termijn te behouden.

Vermindert Prediabetes Remissie het Risico op T2D? Onderzoekers onderzochten of gewichtsverlies-geïnduceerde prediabetes remissie effectiever is dan de huidige aanbevolen strategieën voor de preventie van type 2 diabetes. Ze analyseerden de gegevens van 480 deelnemers aan het Diabetes Preventie Programma (DPP) die prediabetes hadden en ten minste 7% van hun gewicht verloren door een éénjarige leefstijlinterventie. Bij 114 mensen normaliseerden de bloedsuikerspiegels (prediabetes remissie), terwijl de meerderheid van de 366 deelnemers hun bloedglucoseregulatie niet verbeterde. Voorlopige resultaten geven aan dat individuen die prediabetes remissie bereikten in combinatie met gewichtsverlies van ≥7% hun relatieve risico op diabetes mellitus met 76% verminderden over zes jaar vergeleken met alleen gewichtsverlies van ≥7%.

De auteurs suggereren dat remissie naar normale glucoseregulatie moet worden overwogen in preventiestrategieën voor mensen met prediabetes. Gewichtsverlies speelt hierbij een beslissende rol. De resultaten suggereren dat mensen met prediabetes die geen remissie bereiken na ten minste 7% van hun lichaamsgewicht te hebben verloren, moeten blijven afvallen totdat ze hun individuele drempel bereiken of andere maatregelen moeten nemen.

“Wij geloven dat prediabetes remissie moet worden overwogen in toekomstige studies en richtlijnen omdat het het potentieel heeft om de functie van bètacellen te beschermen tegen de ontwikkeling van type 2 diabetes en mogelijk de stijgende incidentie en prevalentie van type 2 diabetes wereldwijd te verminderen,” zegt Prof. Andreas Birkenfeld. Toekomstige studies moeten verduidelijken of prediabetes remissie ook kan leiden tot verminderde complicaties.

Bron:  DZD’s Prevention Academy

Publication:
Andreas L. Birkenfeld & Viswanathan Mohan, 2024: Prediabetes remission for type 2 diabetes mellitus prevention. Nature Reviews Endocrinology volume 20, pages441–442
DOI: https://doi.org/10.1038/s41574-024-00996-8