Poeptransplantatie effectief bij verlichten van slapeloosheid

Onderzoekers van de Faculteit Geneeskunde van de Chinese Universiteit van Hong Kong (CU Medicine) en het Microbiota I-Center (MagIC) ontdekten dat slaap- en stemmingsstoornissen kunnen worden verlicht door microbiota modulatie. Uit hun onderzoek bij lange COVID-patiënten met slapeloosheid bleek dat na het ontvangen van fecale microbiotatransplantatie (FMT) met oplossingen afkomstig van monsters van gezonde donoren zonder slaapstoornissen, ongeveer 40% van de patiënten drie maanden na de behandeling een remissie van slapeloosheid had, terwijl slechts 10% in de onbehandelde controlegroep dezelfde verbetering had. Het angstniveau van de FMT-groep was ook verbeterd. De studieresultaten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Slapeloosheid wordt gekenmerkt door moeite om in slaap te vallen, moeite om de slaap vast te houden, midden in de nacht wakker worden en ‘s ochtends vroeg wakker worden maar niet meer in slaap kunnen komen. De oorzaken van slapeloosheid zijn veelzijdig en multidirectioneel. Farmacologische interventie wordt vaak gebruikt voor het beheersen van slaapstoornissen, maar bijwerkingen en het risico op afhankelijkheid beperkten het langdurig gebruik van deze behandeling.

Er zijn veel studies die aantonen dat darmdysbiose een belangrijke rol kan spelen bij langdurige COVID, waarbij veel voorkomende symptomen slaapstoornissen, angst en vermoeidheid zijn. Om de effectiviteit van microbiotamodulatie bij de behandeling van slapeloosheid aan te tonen, voerden onderzoekers van CU Medicine en MagIC een klinische studie uit bij lange COVID-patiënten met slapeloosheidssymptomen. Ze rekruteerden 60 lange COVID-patiënten met slapeloosheidssymptomen en wezen hen gelijkmatig toe aan de FMT-groep en de controlegroep, en beoordeelden hun veranderingen in de ernst van de slapeloosheid, angstniveau, slaapkwaliteit en slaperigheid overdag 12 weken na het begin van de FMT-behandeling.

Professor Su Qi, mede-eerste auteur van het onderzoek en Research Assistant Professor op de afdeling Geneeskunde en Therapeutica van CU Medicine, benadrukte het belang van een strenge screening voor FMT-donoren. “Onze donoren waren niet alleen gezond, maar rapporteerden ook regelmatige slaappatronen en een goede slaapkwaliteit, zonder een voorgeschiedenis van slaap- of stemmingsstoornissen,” zei hij. “Nog belangrijker is dat hun darmmicrobioomprofielen een hoge relatieve overvloed aan Gemmiger formicilis vertonen, een microbiële marker van de bovenste plank, waarvan een tekort wijst op een tien keer hoger risico op slapeloosheid na een acute COVID-19-infectie.”

De studieresultaten toonden aan dat ongeveer 40% van de patiënten in de FMT-groep een remissie van slapeloosheid bereikten, wat significant hoger was dan 10% in de controlegroep. Miss Raphaela Iris Lau, mede-eerste auteur van het onderzoek en een Hong Kong PhD Fellow aan CU Medicine, voegde hieraan toe: “Door verdere analyses van klinische gegevens, ontdekten we dat angst, slaapkwaliteit en slaperigheid overdag bij lange COVID-patiënten met slapeloosheid ook verbeterden na FMT. Daarentegen waren er geen significante verbeteringen in de controlegroep.” Dit is ‘s werelds eerste studie die aantoont dat FMT een effectieve behandeling zou kunnen zijn voor lange COVID, resulterend in verbeteringen in klinische slaapparameters.

Bron: The Chinese University of Hong Kong