Meer suiker is je dieet is sneller verouderen

Onderzoekers van UC San Francisco hebben ontdekt dat een dieet rijk aan vitaminen en mineralen, vooral met weinig toegevoegde suikers, leidt tot een jongere biologische leeftijd op cellulair niveau. Ze onderzochten hoe drie gezonde eetpatronen de “epigenetische klok” beïnvloeden en vonden dat hoe beter mensen aten, hoe jonger hun cellen leken. Elke gram toegevoegde suiker verhoogde de epigenetische leeftijd, zelfs bij een gezond dieet.

Toegevoegde suiker zit in 74% van verpakte voedingsmiddelen en heeft minstens 61 namen op etiketten. De studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, is de eerste die dit verband onderzoekt in een diverse groep vrouwen van middelbare leeftijd.

Deelnemers consumeerden gemiddeld 61,5 gram toegevoegde suiker per dag, terwijl de FDA niet meer dan 50 gram per dag aanbeveelt. Het naleven van een Mediterraan dieet of een dieet rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen was significant geassocieerd met een lagere epigenetische leeftijd. Vermindering van 10 gram toegevoegde suiker per dag kan de biologische leeftijd met 2,4 maanden terugdraaien.

De studie helpt ons begrip te verdiepen van waarom suiker zo schadelijk is voor de gezondheid, zei mede-hoofdauteur Elissa Epel, PhD, een UCSF-professor in de afdeling Psychiatrie en Gedragswetenschappen.

“We wisten dat hoge niveaus van toegevoegde suikers in verband worden gebracht met een slechtere metabole gezondheid en vroege ziekten, mogelijk meer dan enige andere voedingsfactor,” zei Epel. “Nu weten we dat versnelde epigenetische veroudering ten grondslag ligt aan deze relatie, en dit is waarschijnlijk een van de vele manieren waarop overmatige suikerinname gezonde levensduur beperkt.”

Bron: The University of California