Kapitein Paul Watson in Groenland gearresteerd door de Deense federale politie

In de ochtend van zondag 21 juli werd kapitein Paul Watson in Nuuk, Groenland gearresteerd door de Deense federale politie, die aan boord ging van de M/Y John Paul DeJoria zodra het was aangemeerd.

De bemanning was onderweg naar de Noordwestelijke Doorvaart gestopt om bij te tanken in het kader van #OpKangeiMaru, onze campagne om het nieuw gebouwde fabrieksschip van Japan, de Kangei Maru, te onderscheppen in het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Er wordt aangenomen dat deze arrestatie verband houdt met een eerdere Rode Berichtgeving voor Watson’s activiteiten tegen de walvisvangst in Antarctica.

Deze ontwikkeling komt als een verrassing omdat de advocaten van de Stichting hadden gemeld dat de Rode Berichtgeving was ingetrokken. Het lijkt er echter op dat Japan het bericht vertrouwelijk had gemaakt om de reis van Paul met het oog op zijn arrestatie te vergemakkelijken. Hoewel Japan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof al enkele jaren schendt, is het in 2016 gestopt met de walvisjacht op Antarctica en jaagt het nu alleen nog op walvissen in zijn territoriale wateren.

CPWF vermoedt dat Japan van plan is om tegen 2025 de walvisjacht op volle zee in de Zuidelijke Oceaan en het noorden van de Stille Oceaan te hervatten en gelooft dat de reactivering van de Rode Aankondiging tegen kapitein Watson politiek gemotiveerd is en samenvalt met de tewaterlating van het nieuwe fabrieksschip. Paul zit momenteel in hechtenis en het is onduidelijk of Denemarken hem zal uitleveren aan Japan.

Paul moet onmiddellijk worden vrijgelaten! We dringen er bij de Deense regering op aan om Paul vrij te laten en dit politiek gemotiveerde verzoek af te wijzen.