Ontstekingen op jonge leeftijd en het geheugen op middelbare leeftijd

Het hebben van hogere niveaus van ontstekingen tussen de twintig en dertig kan verband houden met geheugen- en denkproblemen op middelbare leeftijd, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de online uitgave van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology van 3 juli 2024.. In het onderzoek werd gekeken naar de niveaus van C-reactief proteïne (CRP) in het bloed. CRP wordt geproduceerd door de lever en neemt toe als er een ontsteking in het lichaam is. De studie bewijst niet dat het hebben van hogere niveaus van dit eiwit dementie veroorzaakt.

Er zijn twee soorten ontstekingen.

Acute ontstekingen vinden plaats wanneer de immuunrespons van het lichaam in actie komt om infecties of verwondingen te bestrijden. Het is gelokaliseerd, van korte duur en onderdeel van een gezond immuunsysteem. Chronische ontstekingen worden niet als gezond beschouwd. Het is een laaggradige ontsteking die maanden of zelfs jaren door het hele lichaam blijft hangen. Het kan worden veroorzaakt door auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of multiple sclerose, fysieke stress of andere oorzaken. Symptomen van chronische ontstekingen zijn onder meer gewrichtspijn of stijfheid, spijsverteringsproblemen en vermoeidheid.

Manieren om chronische ontstekingen te verminderen zijn onder meer regelmatige lichaamsbeweging, het volgen van een ontstekingsremmend hart-gezond dieet en voldoende slaap krijgen.

“Ontstekingen op latere leeftijd zijn in verband gebracht met het risico op dementie en de vroegste tekenen van cognitieve achteruitgang, maar er is minder bekend over ontstekingen bij jonge volwassenen en of dit de cognitie op middelbare leeftijd zou kunnen beïnvloeden”, zegt studieauteur Kristine Yaffe, MD, van de Universiteit van Californië. , San Francisco. “Uit ons onderzoek is gebleken dat het hebben van een consistent hogere of matige ontsteking, beginnend in de vroege volwassenheid, een negatief effect kan hebben op het vermogen van een persoon om meerdere taken te plannen, te focussen en te beheren, evenals op hoe snel hij of zij op middelbare leeftijd informatie kan verwerken.”

Bij het onderzoek waren 2.364 mensen van 24 tot 58 jaar betrokken. Ze werden 18 jaar lang gevolgd.

De ontstekingsniveaus van de deelnemers werden aan het begin van het onderzoek en nog drie keer tijdens het onderzoek gemeten.

Onderzoekers verdeelden de deelnemers in drie groepen op basis van ontstekingsniveaus: consistent hoger, matig of toenemend en lager stabiel. Van het totale aantal deelnemers hadden 911 mensen, oftewel 39%, een consistent hogere ontsteking; 381 mensen, oftewel 16%, hadden een matige of toenemende ontsteking; en 1.072, of 45%, hadden een lagere stabiele ontsteking.

Vijf jaar na hun laatste ontstekingsmeting kregen de deelnemers zes tests om het denk- en geheugenvermogen te onderzoeken.

Bij een test die de verwerkingssnelheid en het geheugen meet, kregen de deelnemers een sleutel met cijfers en bijbehorende symbolen. Vervolgens tekenden ze die symbolen zo snel mogelijk op een aparte lijst met willekeurige getallen. Van degenen in de lage groep had 10% slechte cognitieve prestaties, terwijl degenen in de middengroep en de hoge groep respectievelijk 21% en 19% hadden.

Na correctie voor factoren zoals leeftijd, fysieke activiteit en totaal cholesterol, ontdekten onderzoekers dat zowel de hoge als de gematigde groepen een grotere kans hadden op slechte prestaties op het gebied van verwerkingssnelheid en uitvoerende functies.

Wat de verwerkingssnelheid betreft, ontdekten onderzoekers dat degenen in de gematigde groep meer dan twee keer meer kans hadden op slechte prestaties en dat degenen in de hoogste groep bijna twee keer meer kans hadden op slechte prestaties dan degenen in de laagste groep. Wat de uitvoerende functies betreft, hadden degenen met de hoogste CRP-niveaus een 36% hoger risico op slechte prestaties.

“Ontstekingen zijn belangrijk voor cognitieve veroudering en kunnen veel eerder beginnen dan tot nu toe bekend was”, zegt Yaffe. “Hoewel de huidige preventie-inspanningen zich vooral richten op het late leven, levert ons onderzoek bewijs voor de noodzaak om zich ook te richten op de hersengezondheid op middelbare leeftijd. Er is meer onderzoek nodig om de vroege detectie te verbeteren van degenen die het grootste risico lopen op slechte cognitieve prestaties en om effectieve strategieën te bepalen om het proces van cognitieve veroudering te vertragen door de oorzaken van ontstekingen aan te pakken.”

Een beperking van het onderzoek was dat andere aandoeningen die verband houden met verhoogde ontstekingsniveaus, zoals beroerte, hoge bloeddruk en diabetes, niet werden beoordeeld.

Bron: American Academy of Neurology