Internationaal onderzoek toont aan dat er een grote behoefte is aan geestelijke gezondheidszorg onder jongeren in Azië en Europa

Deze recente internationale studie benadrukt een significante kloof in de geestelijke gezondheidszorg voor adolescenten, vooral in landen met een lager inkomen. Ondanks een hoge prevalentie van geestelijke gezondheidsproblemen onder adolescenten, zoekt slechts een klein aantal professionele hulp en vertrouwt men vaak op informele bronnen zoals vrienden, leraren en familieleden.

Belangrijkste bevindingen zijn onder andere:

  1. Lage percentages professionele hulpzoekenden: In landen met een gemiddeld inkomen zoekt minder dan 1% van de adolescenten professionele hulp, terwijl dit percentage in landen met een hoog inkomen iets beter is, variërend van 2% tot 7%.
  2. Geslachtsverschillen: In Noorwegen en Finland zijn meisjes meer geneigd formele hulp te zoeken in vergelijking met jongens, terwijl in andere landen geen significante geslachtsverschillen werden gevonden.
  3. Voorkeur voor informele hulp: Informele hulpbronnen worden veel gebruikt, vooral in landen met een lager inkomen, wat wijst op een afhankelijkheid van niet-professionele ondersteuningsnetwerken.
  4. Culturele en economische invloeden: De beschikbaarheid van diensten, culturele achtergrond en stigma in verband met geestelijke gezondheidsproblemen hebben een grote invloed op waar adolescenten hulp zoeken.

De studie onderstreept de dringende behoefte aan wereldwijde bewustwordings- en voorlichtingsprogramma’s over geestelijke gezondheid. Deze programma’s moeten cultureel gevoelig zijn en gericht zijn op het verbeteren van de geestelijke gezondheidsgeletterdheid, het verminderen van stigma en het vergroten van de toegang tot professionele geestelijke gezondheidsdiensten.

De studie benadrukt dat bijna al het huidige onderzoek naar geestelijke gezondheid zich richt op westerse landen met een hoog inkomen, wat minder dan 10% van de wereldwijde adolescentenpopulatie vertegenwoordigt. Deze studie, onderdeel van de Eurasian Child Mental Health Study (EACMHS), biedt een breder perspectief door adolescenten uit acht Aziatische en Europese landen te omvatten: China, Finland, Griekenland, India, Israël, Japan, Noorwegen en Vietnam.

Aanbevelingen:

  1. Implementeren van geestelijke gezondheidsprogramma’s: Ontwikkel en bevorder bewustwordings- en voorlichtingsprogramma’s over geestelijke gezondheid die zijn afgestemd op verschillende culturele contexten.
  2. Vergroten van toegang tot professionele diensten: Verbeter de toegang tot professionele geestelijke gezondheidsdiensten in zowel landen met een hoog als met een gemiddeld inkomen.
  3. Focus op informele ondersteuning: Erken de rol van informele ondersteuningsnetwerken en integreer deze in geestelijke gezondheidsstrategieën.

Door deze kwesties aan te pakken, is er potentieel om de geestelijke gezondheid en het welzijn van adolescenten wereldwijd aanzienlijk te verbeteren.

Bron : University of Turku