Recent onderzoek geleid door de Universiteit van Bristol toont aan dat honden emotionele besmetting ervaren door de geur van menselijke stress, wat leidt tot meer ‘pessimistische’ keuzes. Dit onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports op 22 juli, is het eerste dat test hoe menselijke stressgeuren het leervermogen en de emotionele toestand van honden beïnvloeden.
Methodologie
De onderzoekers gebruikten een test om ‘optimisme’ of ‘pessimisme’ bij dieren te meten, gebaseerd op keuzes die positieve of negatieve emoties weerspiegelen. Er werden 18 hond-eigenaar paren gerekruteerd voor een serie proeven met verschillende menselijke geuren.
Honden werden getraind om een voedselkom te herkennen die op een bepaalde locatie een traktatie bevatte, en op een andere locatie leeg was. Zodra honden dit verschil leerden, benaderden ze sneller de locatie met een traktatie. Vervolgens testten onderzoekers hoe snel honden nieuwe, dubbelzinnige komlocaties benaderden, geplaatst tussen de originele twee.
Een snelle benadering werd geïnterpreteerd als ‘optimisme’ en een positieve emotionele toestand, terwijl een langzame benadering ‘pessimisme’ en een negatieve emotie aangaf.
Bevindingen
Tijdens de proeven werden honden blootgesteld aan geen geur of de geuren van zweet en adem van mensen in een gestreste (rekenproef) of ontspannen (luisteren naar geluiden) toestand. De stressgeur maakte honden langzamer in het benaderen van de dubbelzinnige komlocatie dicht bij de lege komlocatie. Dit effect werd niet waargenomen bij de ontspanningsgeur. Deze bevindingen suggereren dat de stressgeur de verwachting van honden verhoogde dat de nieuwe locatie geen voedsel bevatte, vergelijkbaar met de nabijgelegen lege komlocatie.
De onderzoekers stelden dat deze ‘pessimistische’ reactie een negatieve emotionele toestand weerspiegelt en mogelijk een manier is voor de hond om energie te besparen en teleurstelling te vermijden.
Conclusie
Het onderzoek concludeerde dat menselijke stressgeuren de leerprestaties van honden beïnvloeden, waarbij honden sneller leerden in de aanwezigheid van stressgeuren. Dr. Nicola Rooney benadrukte het belang van dit inzicht voor honden in kennels en tijdens de training van gezelschaps- en werkhonden. Dr. Zoe Parr-Cortes bedankte alle deelnemers en hondeneigenaren die aan het onderzoek deelnamen.
Dit onderzoek toont aan dat honden niet alleen gevoelig zijn voor de emoties van hun eigenaren, maar ook voor de geur van stress van onbekende mensen, wat hun emotionele toestand, beloningsperceptie en leervermogen beïnvloedt.
Bron: University of Bristol