EU bestrijdt Chinese biodiesel met antidumpingmaatregelen

De EU gaat tarieven opleggen aan Chinese biodiesel, maar dit zal de palmoliefraude niet stoppen, waarschuwt T&E

De Europese Commissie heeft vandaag aangekondigd dat zij antidumpingheffingen tot 36,4% zal opleggen op de import van biodiesel uit China. Dit is een stap in de goede richting voor het beperken van de import van dubieuze biobrandstoffen voor gebruikte bakolie (UCO), zegt T&E. Maar tarieven alleen zullen niet voldoende zijn om te voorkomen dat op frauduleuze wijze verkeerd gelabelde palmolie de Europese markt betreedt, zegt de groep.

De afgelopen twee jaar is de Europese markt voor biobrandstoffen overspoeld met import van UCO uit China, waardoor de marktprijs is ingestort van ongeveer € 2.250 per ton naar € 1.100. Uit een recent onderzoek van T&E blijkt dat de inzameling in China maar liefst 30% goedkoper is dan in Europa. Inherente problemen met verificatie en certificering betekenen dat een groot deel van de UCO die Europa binnenkomt mogelijk ook frauduleus gelabeld is met palmolie, een goedkope grondstof die sterk verband houdt met ontbossing.

De EU importeert momenteel meer dan 80% van haar UCO, waarbij China alleen al goed is voor 60% van deze import. Cian Delaney, campagnevoerder biobrandstoffen bij T&E, zei: “Europa is volledig afhankelijk van oncontroleerbare afgewerkte bak- en braadolie uit verre landen, zoals China. Beperkingen op de invoer uit China zijn een stap in de goede richting, maar antidumpingheffingen alleen zijn niet genoeg om de fraude met UCO aan te pakken. Zonder een volledige herziening van het certificeringsproces zal de EU een spelletje ‘whack-a-mole’ blijven spelen, omdat fraudeurs uit andere landen het gat gewoon zullen opvullen. De EU moet stoppen met het stimuleren van niet-controleerbare, geïmporteerde afgewerkte olie en overstappen van een door de industrie geleid controlesysteem naar strengere regelgeving.”

Bron: European Federation for Transport and Environment AISBL