Onder controle houden van diabetes moeilijk door hoge cortisolniveaus

Bevindingen uit de CATALYST-studie zien dat hypercortisolisme een belangrijke factor kan zijn waarom type 2-diabetes (T2D) voor veel patiënten moeilijk onder controle te houden blijft. Uit deze studie bleek dat 24% van de mensen met moeilijk onder controle te houden diabetes type 2 hypercortisolisme heeft, een aandoening die wordt gekenmerkt door hoge cortisolspiegels. De resultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens een laat symposium tijdens de 84e wetenschappelijke sessies van de American Diabetes Association® (ADA) in Orlando, FL.

Momenteel heeft 38,9 tot 76,9% van de patiënten met diabetes type 2 ongecontroleerde diabetes. Aanvullend onderzoek is nodig om te begrijpen hoe hypercortisolisme een onderliggende oorzaak kan zijn voor moeilijk onder controle te houden diabetes type 2. Symptomen van hypercortisolisme kunnen zijn: gewichtstoename, hoge bloeddruk, spierzwakte en stemmingswisselingen, wat de diabetesbehandeling verder kan compliceren.

In de CATALYST-studie, de grootste prospectieve studie in zijn soort, werden ruim 1.000 patiënten gescreend met een hemoglobine A1c-gehalte tussen 7,5% en 11,5%, ondanks meerdere diabetestherapieën. Onderzoekers gebruikten een nachtelijke dexamethason-suppressietest (DST) van 1 mg om hypercortisolisme te detecteren, wat blijkt uit een post-DST ochtendcortisolniveau boven 1,8 μg/dl en een dexamethasonniveau van 140 ng/dl of hoger.

Uit de bevindingen bleek dat er sprake was van hypercortisolisme bij 24% van de gescreende patiënten. Opvallend is dat onder degenen die drie of meer medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikten, de prevalentie van hypercortisolisme ongeveer één op drie was. Bovendien onthulden CT-scans bij ongeveer een derde van deze patiënten bijnierafwijkingen, waarbij een kwart een bijniertumor had, wat erop wijst dat chirurgische interventie mogelijk hun hypercortisolisme zou kunnen oplossen en de diabetescontrole zou kunnen verbeteren.

“Deze resultaten zijn significant omdat ze een tot nu toe onderkende factor benadrukken die bijdraagt ​​aan de barrières als het gaat om het beheersen van diabetes type 2”, zegt John Buse, MD, PhD, van de University of North Carolina School of Medicine Diabetes Center en Translational and Clinical Sciences Instituut en hoofdauteur van de studie. “Door hypercortisolisme bij deze patiënten te identificeren, kunnen we behandelingen effectiever richten en mogelijk de resultaten ervan verbeteren.”

Het eerste deel van de CATALYST-studie onderstreept het belang van screening op hypercortisolisme bij patiënten met moeilijk onder controle te houden diabetes type 2. Het lopende tweede deel van de studie heeft tot doel te evalueren of de medische behandeling van hypercortisolisme de diabetesbehandeling kan verbeteren en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen kan verlichten.

Bron: American Diabetes Association