De bestrijding van marktgedreven epidemieën

Onderzoekers delen inzichten uit de VS over de vermindering van het gebruik van sigaretten, suiker en opioïden

Volgens een studie, gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS Global Public Health door Jonathan Quick van de Duke University School of Medicine, kan een casusdefinitie van marktgedreven epidemieën (MDE’s) helpen om belangrijke obstakels voor tijdige en effectieve preventie en mitigatie aan te pakken.

Het misbruik en de overconsumptie van bepaalde consumentengoederen zijn uitgegroeid tot belangrijke mondiale risicofactoren voor vroegtijdige sterfte, met kosten die in de biljoenen dollars lopen. De vooruitgang in het terugdringen van dergelijke sterfgevallen verloopt traag en vaak onsuccesvol.

Om deze uitdaging aan te pakken, hebben Jonathan Quick en collega’s een casusdefinitie van MDE’s geïntroduceerd. MDE’s ontstaan wanneer bedrijven agressief producten op de markt brengen die bewezen schadelijk zijn, deze schade ontkennen en actief verzet bieden tegen mitigatie-inspanningen. Als voorbeeld gebruikten de onderzoekers drie MDE-producten: sigaretten, suiker en voorgeschreven opioïden. Gebaseerd op de geschiedenis van deze drie epidemieën, beschreven ze vijf MDE-fasen: marktuitbreiding, bewijs van schade, bedrijfsweerstand, mitigatie en marktaanpassing.

Vanaf het hoogtepunt van de consumptie tot de meest recente beschikbare data, daalden de Amerikaanse sigarettenverkoop met 82%, suikerconsumptie met 15% en voorgeschreven opioïdevoorschriften met 62%. In elk geval vond het omslagpunt in consumptie plaats wanneer overtuigend bewijs van schade, professionele alarmbellen en een gezaghebbende volksgezondheidsstem of publieke mobilisatie de impact van bedrijfsmarketing en weerstand overwonnen.

Bij de drie epidemieën varieerde de tijd tussen het vermoeden van schade en het omslagpunt van consumptie van één tot vijf decennia, grotendeels te wijten aan de tijd die nodig was om voldoende bewijs van schade te verzamelen. Marktaanpassing aan de verminderde consumptie van doelproducten had zowel negatieve (bijv. geografische verschuiving van bedrijfsmarketinginspanningen) als positieve gevolgen (bijv. consumenten schakelden over van suikerhoudende dranken).

Volgens de auteurs is dit de eerste vergelijkende analyse van drie succesvolle inspanningen om de consumptiepatronen van miljoenen mensen te veranderen en, in de loop der tijd, enkele van de bijbehorende negatieve gezondheidseffecten van deze producten te verminderen. De MDE-epidemiologische benadering om de latente tijd tussen fasen te verkorten, biedt de mondiale gezondheidsgemeenschap een nieuwe methode om bestaande en opkomende potentieel schadelijke producten en hun gezondheid, sociale en economische impact aan te pakken.

Hoewel het specifieke product en de omstandigheden uniek zijn voor elke MDE, zou het begrijpen van de epidemiologie van consumptie en gezondheidseffecten en epidemische mijlpalen volksgezondheidsleiders moeten helpen bij het bestrijden van huidige MDE’s en sneller toekomstige MDE’s te herkennen. Gezien de vergelijkbare patronen tussen verschillende MDE’s, kunnen volksgezondheidsleiders, onderzoekers, het maatschappelijk middenveld en anderen de in het artikel gepresenteerde mitigatiestrategieën toepassen om levens te redden en de impact van voortdurende en opkomende MDE’s te verminderen.

De auteurs voegen toe: “Het gebruik van sigaretten en andere ongezonde producten kost de wereld jaarlijks miljoenen levens en biljoenen dollars. Een analyse van de vooruitgang in de VS tegen drie van dergelijke marktgedreven epidemieën toont aan dat we levens kunnen redden door eerder en doortastender te handelen door volksgezondheidsleiders, onderzoekers en publieke mobilisatie,” en concluderen: “Het gebruik van sigaretten en andere ongezonde producten volgt vaak patronen die lijken op infectieziekte-epidemieën, waardoor er wijdverspreide schade ontstaat voordat er enige volksgezondheidsrespons is. We kunnen levens redden door deze marktgedreven epidemieën eerder te herkennen en doortastender op te treden om ze te beheersen.”

Links

https://journals.plos.org/globalpublichealth/article?id=10.1371/journal.pgph.0003479