Zomervakantie is niet alleen maar leuk voor de fitheid van kinderen

Nu de zomervakantie in de VS begint, vragen onderzoekers ouders om meer aandacht te besteden aan de schermtijd van hun kinderen, omdat uit nieuw onderzoek blijkt dat te veel mensen te veel tijd online besteden.

Terwijl de zomervakantie vaak wordt beschouwd als een tijd van plezier en ontspanning voor schoolkinderen, leidt een onderbreking van de routine tot een toename van sedentair gedrag en schermtijd, en op zijn beurt tot een slechtere gezondheid en academische resultaten.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben voor het eerst onderzoek gedaan naar onderzoeken onder 14 miljoen schoolkinderen en naar wat er tijdens de zomervakantie met hun academische prestaties en hun fysieke en mentale gezondheid gebeurt.

Uit het artikel, gepubliceerd in het internationale tijdschrift Children, bleek dat kinderen (5-18 jaar) tijdens de zomervakantie meer tijd binnen op apparaten doorbrachten, wat meetbaar bijdroeg aan een achteruitgang van hun lichamelijke gezondheid, waaronder een slechtere conditie en een ongezonde toename van het lichaamsgewicht. .

Concreet bleek uit het onderzoek dat een breuk met de academische structuur van de schooldag leidde tot een afname van de rekenvaardigheden, waarbij veel kinderen achteruitgingen in hun leerproces. Ongeveer 71% van de beoordeelde artikelen waarin de rekenvaardigheden werden onderzocht, constateerden een aanzienlijke achteruitgang op het gebied van leervermogen.

UniSA-onderzoeker en Fulbright Scholarship-ontvanger Emily Eglitis zegt dat interventies nodig zijn om deze ‘zomerdaling’ te compenseren en de gezondheid en academische resultaten van kinderen te verbeteren.

“Tijdens de zomervakantie is het normaal dat schoolkinderen minder actief worden, meer junkfood eten en meer tijd achter schermen doorbrengen. Het is belangrijk dat ze wat vrije tijd krijgen – maar wat we hebben gemerkt is dat dit gedrag komen zo vaak voor dat ze aanzienlijke negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben”, zegt Eglitis.

“Dit geldt vooral voor kansarme kinderen die tijdens schoolvakanties een acute achteruitgang in hun gezondheid en schoolprestaties ervaren.

“We weten ook dat de meeste gezondheidsinterventies op school worden gegeven – zaken als lichamelijke opvoeding en gezondheidseducatie. Maar omdat de zomervakantie voor kinderen een uitstekende tijd is om los te komen van routines, hebben we alternatieven nodig die we ouders kunnen bieden, zodat zij kunnen helpen hun kinderen mentaal en fysiek actief te houden.

“Sommige opties zijn nacht- of dagkampen, of aangewezen en bewaakte openbare speelplekken, omdat het behouden van structuur en activiteit van cruciaal belang is om kinderen gezond en gelukkig te houden.

“Dit soort activiteiten worden al aangeboden, maar er is weinig bewijs dat aantoont welke fysieke impact ze hebben op de gezondheid van kinderen.

“Door te kijken naar de effectiviteit van zomerprogramma’s kunnen we beoordelen hoe effectief ze zijn in het verminderen van gezondheidsproblemen en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van kinderen tijdens de vakantie.”

UniSA-directeur van de Alliance for Research in Exercise, Nutrition and Activity, professor Carol Maher, zegt dat het aanpakken van kinderproblemen tijdens de pauze van cruciaal belang is.

“Het begrijpen van de gevolgen van zomergedrag op de gezondheid van kinderen plaatst ons in een sterkere positie om complexe problemen aan te pakken, zoals obesitas bij kinderen, evenals aanzienlijke verschillen tussen verschillende sociaal-economische families”, zegt prof. Maher.