De gemeenplaats dat falen tot succes leidt, kan zowel onnauwkeurig als schadelijk zijn voor de samenleving, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.
Onderzoekers voerden elf experimenten uit met meer dan 1.800 deelnemers in vele domeinen en vergeleken nationale statistieken met de antwoorden van de deelnemers. In één experiment overschatten de deelnemers het percentage toekomstige verpleegkundigen, advocaten en leraren dat slaagt voor de licentie-examens, nadat ze daarvoor niet waren geslaagd.
“Mensen verwachten veel vaker dat succes volgt op mislukking dan in werkelijkheid het geval is”, zegt hoofdonderzoeker Lauren Eskreis-Winkler, PhD, assistent-professor management en organisaties aan de Northwestern University. “Mensen gaan er meestal van uit dat gedrag uit het verleden toekomstig gedrag voorspelt, dus het is verrassend dat we vaak het tegenovergestelde geloven als het gaat om succes na mislukking.”
Bij sommige experimenten gingen de deelnemers er ten onrechte van uit dat mensen aandacht besteden aan hun fouten en daarvan leren. In één veldtest overschatten verpleegkundigen hoeveel hun collega’s zouden leren van een fout uit het verleden. Het onderzoek werd online gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: General.
“Mensen verwarren vaak wat is met wat zou moeten zijn,” zei Eskreis-Winkler. “Mensen zouden moeten opletten en leren van mislukkingen, maar vaak doen ze dat niet omdat falen demotiverend en egobedreigend is.”
Hoewel het vertellen van mensen dat ze zullen slagen na een mislukking, hen een beter gevoel kan geven, kan die mentaliteit schadelijke gevolgen hebben in de echte wereld, zei Eskreis-Winkler. In één experiment gingen de deelnemers ervan uit dat hartpatiënten een gezondere levensstijl zouden omarmen, terwijl velen van hen dat niet doen.
“Mensen die geloven dat problemen zichzelf zullen corrigeren nadat ze zijn mislukt, zijn minder gemotiveerd om mensen in nood te helpen”, zegt Eskreis-Winkler. “Waarom zouden we tijd of geld investeren om worstelende bevolkingsgroepen te helpen als we ten onrechte denken dat ze zichzelf wel zullen herstellen?”
Mensen kunnen hun verwachtingen echter bijstellen als ze informatie krijgen over de verwaarloosbare voordelen van falen. In twee experimenten stonden de deelnemers meer achter de financiering van de belastingbetaler voor rehabilitatieprogramma’s voor voormalige gevangenen en programma’s voor drugsbehandeling toen ze hoorden over de lage succespercentages van mensen die deze programma’s gebruikten.
“Het corrigeren van onze misplaatste opvattingen over mislukkingen zou ertoe kunnen bijdragen dat belastinggeld wordt verschoven van straf naar rehabilitatie en hervorming”, aldus Eskreis-Winkler.
Bron: American Psychological Association