Vervuilende autofabrikanten in de top 10 van ontvangers van Europese groene fondsen

Een nieuwe studie van Voxeurop en European Investigative Collaborations toont aan dat sommige van de grootste vervuilers ter wereld, waaronder olie- en gasbedrijven, autofabrikanten en textielfabrikanten, de grootste ontvangers zijn van Europese groene fondsen. Ondanks hun hoge milieu-impact hebben deze bedrijven aanzienlijke sommen ontvangen; bijvoorbeeld, Toyota heeft €3 miljard ontvangen ondanks een aandeel van slechts 2% in voertuigen zonder uitstoot (ZEV).

De onderzoekers analyseerden meer dan 4.000 ‘groene’ fondsen in Europa van bijna 800 financiële instellingen. Ze ontdekten dat 200 van ‘s werelds meest vervuilende bedrijven samen $85 miljard uit Artikel 8-fondsen en $2 miljard uit Artikel 9-fondsen ontvingen. Stellantis, Mercedes en Toyota behoren tot de top 10 ontvangers van deze fondsen, waarbij de investeringen in deze drie autofabrikanten bijna 30 miljoen ton CO2 financieren.

De bevindingen benadrukken de noodzaak voor strengere reguleringen om ‘greenwashing’ in de financiële sector te voorkomen. T&E beveelt aan dat de Europese Commissie de Sustainable Finance Disclosure Regulation herziet, zodat alleen investeringen die daadwerkelijk gericht zijn op groene activiteiten, zoals nul-emissietechnologieën, als duurzaam worden bestempeld.

Bron: European Federation for Transport and Environment AISBL