Verrassend verband gevonden tussen oeroude biologie en beperkte menselijke haargroei

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester hebben een van de manieren waarop cellen reageren op stressvolle omstandigheden gekoppeld aan een beperkte gezonde haargroei.

Het team van de Manchester Hair Research Group ontdekte onverwachts de link in een laboratoriumexperiment waarbij ze een medicijn testten om te zien of het haarzakjes op de menselijke hoofdhuid in een schaaltje kweekt.

De studie leidde onbedoeld tot een verband met de cellulaire stressreactie – een oud biologisch mechanisme dat zich gedurende het hele leven voordoet, van gist en rondwormen tot aan de mens.

Het team hoopt dat door zich op dit pad te richten, er op een dag behandelingen voor haarverlies kunnen worden gevonden.

Voluit bekend als de Integrated Stress Response – of ISR – wordt het geactiveerd bij stressvolle cellulaire omstandigheden zoals een slechte beschikbaarheid van voedingsstoffen, virale infecties of wanneer er een opeenhoping is van misvormde eiwitten in cellen.

De ISR zorgt ervoor dat cellen reguliere activiteiten kunnen afremmen door minder nieuwe eiwitten aan te maken, waardoor ze in een gedeeltelijke stilstand terechtkomen om zich aan te passen en met de stress om te gaan. Als het echter niet werkt, kan het ervoor zorgen dat cellen afsterven.

ISR is al een onderwerp dat van groot belang is voor wetenschappers die kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en veroudering bestuderen.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het peer-review open access tijdschrift PLOS ONE (datum invoegen).

Dr. Talveen Purba, Research Fellow aan de Universiteit van Manchester en senior auteur van de studie, zei: “We waren een medicijn aan het testen dat zich richt op de stofwisseling in de menselijke haarzakjes om te beïnvloeden hoe cellen energie genereren. Op basis van het werk van anderen verwachtten we dat dit medicijn zou stimuleren stamcellen.”

“Maar we ontdekten dat het tegenovergestelde waar was: de haargroei werd in plaats daarvan geblokkeerd, omdat cellen, inclusief stamcellen, snel stopten met delen.”

Ze vonden ook tekenen dat de mitochondriën, de energiecentrales in de cellen, niet goed functioneerden, en dat er verstoringen waren in de manier waarop cellen met elkaar communiceren.

Met behulp van een combinatie van experimentele benaderingen om beter te kijken, vonden ze tekenen dat ISR-activatie de oorzaak was.

Derek Pye, hoofdtechnicus van de onderzoeksgroep en co-auteur van het onderzoek, zei: “Als we haarzakjes onder de microscoop bekijken, valt het op hoe consistent de reactie is tussen haarzakjes van verschillende mensen.”

In navolging van dit onderzoek in een vroeg stadium wil het team nu de bredere implicaties van de ISR op de haarzakjes beter begrijpen en kijken naar de activiteit ervan bij mensen met haaruitval.

Dr. Purba voegde hieraan toe: “We zijn ongelooflijk hoopvol omdat we geloven dat de activering van dit pad een belangrijke biologische rol zou kunnen spelen bij het beperken van de haargroei bij mensen met haaruitval, wat betekent dat het aanpakken ervan zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen.”

Bron: Manchester University