Een meer holistische definitie van gehoorverlies door onderzoekers van de Universiteit van Manchester en de Universiteit van Nottingham heeft onthuld dat 18 miljoen mensen er last van hebben, 6 miljoen meer dan eerder werd gerapporteerd op basis van een definitie uit de jaren tachtig.
De nieuwe analyse, gepubliceerd in het International Journal of Audiology, evalueerde de bestaande prevalentiegegevens opnieuw en omvatte ook mensen met gehoorverlies waarmee voorheen geen rekening werd gehouden in de officiële statistieken.
De studie was gebaseerd op nieuwe bevolkingsschattingen uit de meest recente volkstellingen: de Schotse volkstelling van 2021 en de volkstelling van Engeland en Wales van 2022. Door een toename van de Britse bevolking resulteerde dit in een stijging naar 4,6 miljoen.
Uit de nieuwe gegevens blijkt echter dat als mensen met een mildere mate van gehoorverlies in beide oren worden meegerekend, de schatting 12,3 miljoen bedraagt, oftewel 1 op de 4 van de bevolking tussen 18 en 80 jaar.
Het aantal is nog groter – 18 miljoen of 1 op 3 – als ook mensen met een gehoorverlies aan slechts één oor worden meegerekend.
Co-auteur professor Kevin Munro, senior onderzoeker van het National Institute for Health and Care Research (NIHR) aan de Universiteit van Manchester zei: “Deze gegevens weerspiegelen nauwkeuriger het aantal volwassenen in Groot-Brittannië met een gehoorstoornis die luisterproblemen zal veroorzaken, vooral bij achtergrondgeluiden.
“Het behoud van de gehoorgezondheid van volwassenen is een sterke sociale verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk om te erkennen dat de ervaringen van miljoenen mensen effectief zijn afgewezen door bestaande gegevens, wat betekent dat ze feitelijk buiten het nationale gesprek worden gehouden.’
Co-auteur NIHR Senior Investigator Professor Michael Akeroyd van de Universiteit van Nottingham zei: “De manier waarop we gehoorverlies definiëren, zet ons op gespannen voet met de meeste andere landen.
“Door deze cijfers te moderniseren sluiten we aan bij de nieuwste internationale praktijk. We hopen dat het meer mensen zal aanmoedigen om te beseffen hoe vaak gehoorverlies voorkomt.”
Gehoorverlies staat op de derde plaats voor Jaren Geleefd met een Handicap, op de eerste plaats voor sensorische stoornissen en op de eerste plaats voor mensen ouder dan 70 jaar. Daarom is het aanpakken van gehoorverlies een belangrijk onderdeel van gezond ouder worden, betogen de onderzoekers.
Ondanks de herziene schatting benadrukken de onderzoekers dat een nieuw onderzoek nodig is omdat er significante veranderingen zijn geweest in factoren die de schattingen kunnen beïnvloeden.
Deze omvatten mogelijk minder gehoorverlies op het werk als gevolg van de terugdringing van de zware industrie en een grotere diversiteit in de bevolking sinds de jaren tachtig, op basis waarvan deze gegevens worden geschat. Sommige etnische minderheden lopen een groter risico op gehoorverlies.
Nieuwe onderzoeken kunnen ook bepalen of er nu sprake is van groter gehoorverlies door blootstelling aan recreatief lawaai.
De Chief Medical Officer (CMO) voor Engeland, professor Chis Whitty, weerspiegelde in een rapport uit 2023 over gezond ouder worden de roep van de onderzoekers om betere gegevens.
Zijn rapport betoogde dat de beschikbare schattingen van slechthorendheid gebaseerd zijn op verouderde statistieken van tientallen jaren geleden en dat zintuiglijke beperkingen een belangrijke bijdrage leveren aan handicaps op oudere leeftijd.
Het voerde ook aan dat veel componenten van het verouderingsproces aanzienlijk te weinig zijn onderzocht, waaronder gehoorproblemen.
Victoria Boelman, directeur Insight and Policy bij RNID, zei: “RNID verwelkomt dit nieuwe inzicht als een stap voorwaarts in ons begrip van de Britse gemeenschap van mensen met gehoorverlies. De bijgewerkte statistieken weerspiegelen en omvatten nu de praktijkervaring van de 18 miljoen mensen in Groot-Brittannië die verschillende en uiteenlopende ervaringen met doofheid en gehoorverlies hebben. Door voorheen mensen met mild gehoorverlies of gehoorverlies aan één oor uit te sluiten, had de samenleving in feite de ervaringen van miljoenen mensen terzijde geschoven en deze niet in nationale gesprekken meegenomen.
“We zijn er voor de 18 miljoen mensen in Groot-Brittannië die doof zijn, gehoorverlies of tinnitus hebben. Met onze gemeenschappen zullen we de samenleving veranderen om deze voor iedereen inclusiever te maken, mensen te helpen nu beter te horen en onderzoek van wereldklasse te financieren. Als je ondersteuning of informatie nodig hebt, ga dan naar rnid.org.uk.”
Bron: Universiteit van Manchester